(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
有無巴打係元朗anytime fitness 做緊?
想知個到會唔會好多人 唔想再係康文處做..
返大學又遠
如果係做gym嘅話 應該係myoglobin 重要過hemoglobin
Myoglobin 如果唔勁既話 肌肉會易拉車 易感到酸

但hemglobin唔勁既 傳送氧氣速度慢 > 傳氧氣去主要器官既時間咪耐左 > 出現佢講既頭暈想嘔情況
單純想討論下 增肌減脂
如果我一開波就dirty bulk到好重,之後再慢慢減少熱量嘅盈餘係咪唔洗新手都可以做到增肌減脂呢?
點解咁多負皮?可唔可以解釋多少少?
我無負評 但佢唔係要緊fullbody咩
上面巴打果個係split
做腳令到頭暈同想嘔唔太關hemoglobin事
通常係因為食完pre workout meal一個鐘都冇即刻操
做高強度嘅訓練(leg day) 嗰陣 身體會將血同氧傳到下半身肌肉(包括胃等消化器官)
簡單來講身體會將對運動冇幫助嘅器官啲含氧血傳到運動緊嘅肌肉 當你做完1set 休息嘅時候 blood flow回復返正常嘅時候就會想嘔
你可以試下減少squat 嘅下數 令到你出現作嘔嘅情況通常係做多過8reps (squat)
同埋可以試吓食完野一個鐘之後先操 如果你食完野啲食物未消化就即刻操 啲血就會去晒消化器官
岩岩再爬下書
原來海藻粉最主要因為有碘
咁我隻鈣粉本身有碘咪即係唔洗買
ok 錯po
呢排研究緊隻貓點食先係最健康
發覺貓食都係高蛋白低碳
自己同隻貓可以食同一樣野
一煮煮成星期既野
唔該巴打們解答 我的確食完野唔夠一個鐘就去做 同埋我通常淨係食左麥皮加條蕉就做 下次留意下
有冇師兄試過口仔分享下用後感
kofgym burger有分享過

巴打想更上一層樓但驚打針?
想買條拉力帶
開始練引體上升
我14x磅
本身有條15磅既做熱身用
咩都唔用就咁做 好勉強做到3下
但唔太feel到個背
師兄們建議我買條幾多磅好?
阻力帶先岩
如果啱啱cut完想keep住個體重,應該reverse diet 好啲,定係直接食夠tdee好啲?
有咁既想法,想了解多啲先
但打針應該冇咁傷肝?
巴打練左幾耐 咩成績
想問只食Protein Crisp ok ma?
我一星期操5次, 每次一個鍾左右
係咪覺得可以做既野 已經做晒先?
btw , 人各有志 ,冇咩對錯之分 純討論
如果行胸背膊腳4日,你地覺得操8休2定操4休1好?
操8 休1
會唔會太chur?
打算4日strength 4日Hypertrophy
我之前都係咁
一次大重量 一次下數tempo
唔錯 可以試下錯開佢地 重輕重輕 輕重輕重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞