(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
4-5個鐘 ching點上磅
4千卡嘅威力
全部變肥肉
新手一問

岩岩開始操 想操全身 依家隔日做

EG 星期一:肩胸三頭 , 星期三:背二頭腹 , 星期五:大腿小腿 都係8-12下 做4組

請問咁樣做岩唔岩?總係覺得訓練量好少 每次做一陣已經走得咁...
串呀師兄
真架,我外胸操極都唔可以同膊 痴埋咁
有操嘅唔多唔少都會有肌肉嘅
睇落幾正常 想做多啲咪一開始唔好做到咁chur 做多兩三個動作 最緊要計volume 一次多過一次就掂
晨早squat new pr fail
操完去集會
2點維園!行多啲跳都跳得高啲!!
計volume既意思係??

同埋想問多樣 如果目標係想肌肉變大, 力量大唔大冇咩所謂 , 係唔係一定要操到第2日D肌肉有痛先叫有效果? 如果第2日練個D肌肉冇酸痛係咪可以加大個鐵餅重量?? thanks
計volume:weight*reps*sets
延遲性酸痛對新手嚟講係好好指標佢有無撕裂
例如新手一次有效legday可以一星期行唔到路
但無亦唔代表無效

只想變大既話建議玩多d tempo 增加time under pressure
但無論訓練目標係咩 size同strength都係相輔相成
Weight x reps x sets = volume
Volume係肌肉肥大嘅條件
唔一定要痛 唔痛都可以進行肌肉撕裂
基本上 只要make sure你嘅volume有增加就ok
你先
操完 沖涼 出發
我都喺 但我好近維園 食啲嘢先
新人留名

呢加上緊磅,但本身都有肥仔波同肚腩

咁樣食上磅夠唔夠

811 gymed, tennis Egg*2 大快活雞扒雪菜米走汁多士無油 大快活雞柳走汁 半飯 白切雞瀨粉 Protein shake 雞燒鴨飯
你本身幾重幾高?
我又無師兄練得咁細緻
但想中間有野睇 分返開兩邊胸
咁先會有人覺得有操胸
印象中係無分練內外胸
胸肌既fibers都係一束束連接膊頭同胸中間
咁可唔可以咁講
我動作姿勢唔岩
令到我中間既fiber無效果?
淨係近膊頭果邊有效果
請自貼 睇下咩型先
我諗會唔會係你上胸弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞