(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
我知 咁做完deadlift計背 bench計胸 squat計腳
一星期做2-3次5x5都十幾組了
我自己rpe8 個重量就係 最盡做多2下
Rpe8.5 做完一下 可能有力做多第2下 但未必得

Rpe9 就做多一下
Rpe9.5 就可能可以做多一下
Rpe10 做唔到了

Rpe 7 以下個啲 我都係拎個重量做到20下 都覺得輕鬆既做

其實都係靠自己感覺 去拎返啲重既dumbbell做

做做下就feel到
我都想搵新program跟
是咁的⋯
我係新手嚟,琴日就去咗做背同二頭
背就玩咗lat pull down、seated row同另一部機(寫住叫row),我就做完背先再做二頭嘅
但係我發覺做完背之後冇乜感覺,二頭/其他肌肉又冇覺得攰,搞到我唔知自己係姿勢錯定其他原因
有冇巴打知點解
但係唔會好受狀態影響咩?
記得有啲program 用rm計
如果個日狀態唔好 (攰/無乜點食野)
用rpe計既訓練 咪拎輕啲
姐係我自己唔會限死 rpe訓練係一個特定重量
始終rpe都係一個感覺

用rm計既就照用返特定重量
因為我覺得只要抖得夠 大約2-3min
就算重都有力舉
如果咁計其實跟program 有咩作用?(真心唔識想學野
有計劃唔一定跟足 但係冇計劃就容易迷失
我一方面係覺得自己設計既program 唔夠啲人好
所以先跟人program 因為有好多研究方面既野 我都無乜話睇過好多文 雖然自己係學生
例如有好多人討論 一星期要練兩次 / 一個肌群 要大約20組咁?

以前自己做gym 比如我練胸加膊
我係做哂胸 再做膊

但Jeff Nippard個個唔係 佢push day
1. Flat bench press 3x8
2.shoulder press 3x6
3. Incline bench press 3x10-12

我第一次做個陣會feel到做斜推個陣 個feel好舒服 膊頭又唔會扯住扯住咁 我會覺得佢安排訓練既次序係有原因
可能係可以比我打開哂啲關節 / 比個胸可以抖下咁
(9估)

另外跟program 就係有時候我忙個陣 要夜晚先抽到時間入gym room
可能會唔記得自己要做乜 入到gym房先慢慢諗又好似亂黎
可能做唔夠組數 / 做太多
令自己CNS Fatigue左都未知

我會覺得跟program好似做日常任務咁 有野follow住
我會好清楚今日要做啲咩
而且Jeff Nippard都係一個有學識既人 我會覺得跟住佢design 既program 係可以幫到我 都算係多一個motivation

講講下好似個啲人覺得著左邊個球星既波衫 就可以好似佢咁勁咁 不過多一個motivation 我覺得對我都有幫助
呃9錢
可以咁講
一星期做4次咪20組,咁都要操4日啊
咁都仲有其他動作嘅
咁係講緊每組肌肉,推胸咁三頭緊係唔當
不過20組一星期,依個量,其實好早已經好多人研究左,
係好值得參考 圍住黎plan唔會錯得去邊
身形/力量就係絕對
Kofgym個幾條友都拍左好幾年片,身形變化有冇說服力先,力量有冇好過人之處

Kofgym姿勢教學都仲可以參考下。佢地d飲食、組數有一定經驗後已經唔洗睇,當參考下算
身形靚就講咩都係岩
其實每個肌群20組最佳唔係kofgym自己9吹 係真係由brad schoenfeld研究出嚟呢個資訊Jeff nippard, Jeremy either 等等都有quote過。你可以話optimal sets係因人而異,但都幾肯定如果你一個禮拜做40-50 sets係會有wasted sets(有落藥既另計)。
仲有力量鳩足幾年嘅健身youtuber都算係數一數二

又唔係退役級,又唔係教練級,又唔係現象級。冇咩說服力可言,近排仲要日提夜提天然,搞到好似d素食怨婦咁不了
健力program 有唔少都多過20組1星期
甚至一個大肌群一星期做2次以上
咁又wasted sets?
現象級?
平時佢請返黎個堆嘉賓咪現象級次次都好抵死咁加句嘉賓不代表佢地立場
都係唔明,頂尖咁解?
20 weekly sets 係for hypertrophy 諗吓都知strength同hypertrophy 個rep range爭咁遠會唔會係一樣啊
有無巴絲打飲vegan protein 有好介紹?

我一飲whey即生瘡,飲植物奶粉無事

順帶一提,食左a酸3個月
咁組數少rep 數多又點計?
15x3
10x4
5x8
咁都係計組數?
照佢咁講20組
我用15x3可以做成7個動作
5x8只可以做4個動作?
我覺得唔應該比20~25組set 死自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞