(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
一要努力,二要努力,三四五都係要努力

講咩都得訓練飲食問題心得資料分享

無乜嘢唔好嘈交,因為嘈交要自貼
唔好貼自己TG出黎,搵食出返去唔會阻你

健身係一條漫長既路,無論增肌定減脂肯堅持就會成功
無入 post 一排
做gym會窮巴打係咪已經無入 post

國難當前
你已經好勁,我比唔到任何意見你
只係我知有啲選手係咁練姐
新手想請問下有冇巴打去開葵芳新都會個間physical,
依加係咪仲係好多sales
只要你體脂率有繼續跌 咁就無問題嫁啦
人體唔係一減全身脂肪一齊減
男性肚既脂肪不嬲都係減得最慢
只要你體脂率有繼續跌 唔係平台期咁維持不變
咁個肚遲早都會減到 先係先後次序既問題

請教巴打,依家171cm, 68kg

2個月前可以做130kg deadlift 5下,115kg squat 5下

唔知點解去左1個禮拜旅行退步哂,

過左1個月半都係上唔返去,

卡住deadlift 110kg 5下,squat 110kg 5下

deadlift已經deload左2次

program用starting strength

quote from人生npc
有冇試過轉program 可以試下cantido 6week/ GZCL, starting strength volume 太少 好快就會plateau

quote from費時改名
感覺上個form/technique 有進步空間
squat到110kg 5下
DL應該唔止

ss用到好chur 好辛苦 我會想轉gzcl

squat試過上到120kg, 又跌返去

deadlift用sumo成績好好多,

舉多左20-30kg
新post lm
Kof話一星期廿組BIG3玩完再加啲dip同pull up都幾乎爆曬

新po LM
由於BP太廢
覺得自己係少練三頭free weight
試下每日隔外4組窄手bench 睇下會唔會有進步
想問deload 有冇人會完全唔做gym?
unload
近排想增加3大項 同 shoulder press既力量
將5/3/1個方法 套落每次訓練主項個到
之後再跟返平時咁去操
total set around 21咁樣得唔得

因為我見5/3/1 通常都係得3-4個動作 10幾total sets咁
而且有好多部位都練唔到
btw 而家行緊 jeff nippard LPP program
我用nasm個potocal
想問女仔食唔食得performix 隻增肌紅丸
我見官方都係寫for 男士
其實點計啲rpe?感覺好空泛

想開始跟下program 有冇咩推薦?
Big3唔計?
係指同一組肌肉20組
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞