(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
Low bar squat 係咪會用多左lower back 同core?
想請教吓大家bulk同cut嘅cycle係幾耐?
或者係咪睇body fat%?

小弟新手半年幾體重由52kg -> 65kg
body fat 14% -> 22%
係咪應該係時候cut?

平時食嘢會留意盡量少fat
有大隻到不過唔係好多
我都明冇咁快大隻嘅
Bulk到自己忍受唔到自己咁撚肥咪cut
會多左lowerback
但好多人做緊good morning
成個人hip hinge 既範圍同空間相對大左,整體由lower back到後下半身個focus會大左
今朝照鏡見到有背gap 雖然好若隱若現好難咁,但好開心呀 加油呀繼續練繼續減體脂
我係早幾個月前嘅健身體健康個位新手巴呀上黎做個小小嘅近期報告先
暫時體能方面:由打半場波會收皮,到而家4-5場波都頂得住,full court都打到3-4場,都幾大變化
力量方面:叫做好氣好力左,冇咁易攰,攞重野行都ok
身型方面:好多身邊嘅人都話大隻左,好明顯同之前個肥仔樣有分別,不過我覺得差好遠,有排操,慢慢黎
暫時都幾滿意個變化黎緊應該會集中減下肥同練肌肥大 希望1-2年會有成果(不過應該難d,因為我好撚為食
都係個句,仲諗緊開唔開始/點開始健身嘅,咪撚諗啦,做左先啦,健身好好玩架
有無新手健身計劃下
有無新手健身計劃下

冇,冇計劃可言,可以由三大肌群入手先,胸背腳
每一到都搵野做下,之後再慢慢加深認識,再set個你自己嘅計劃,學呢到師兄講:人地個plan係比人地個身體用,未必係適用於你
一個位肌肉一星期20組 咁compound movement點計
Compound movement都有main target位嘅
即係你唔會話leg day要做bench press因為有leg drive掛
應該話唔洗leg day 因爲有做bench press操腳
唔知咩事呢兩個月力量進步好快
2個月比再對上半年都要進步得多
咁bench press主要練chest, 副前膊同三頭
做完bench press之後練膊同三頭 要另外計廿組?
副嘅另外再做
有d怪
但好大舊
屌近排剝左牙 食唔到野
日日淨係飲粉同奶
平時都係飲1.5杯
宜家冇食過野要飲3杯 好撚厭 屌你老母myprotein
JEFIT / Strong
淨係識反向蝴蝶機同rear delt fly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞