(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區59

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
冇呀⋯⋯純粹自己個program玩到厭厭地想跟下睇下效果
我見解啦:
你跟佢1rm percentage做 都係要test咗1rm先得㗎
test嗰1rm嗰日都係睇狀態 唔通唔test啦喎
你做其他動作始終都係要靠摸住rpe嚟做
bicep curl冇得1rm㗎嘛

between,
豬仔真係好撚得意忍唔住用咗好多個
有冇巴打教操 想減肥
感覺上會好似唔知自己到底係咪跟緊佢寫個進度黎行
新手一問
女仔想做重訓keep fit應該 做重啲但少下數 定係 做輕啲但多下數?
大約做到幾多下最好?
另外做hiit係咪減脂效果會比普通cardio好?但係咪會好容易減埋肌肉
真係好鬼鐘意睇呢個女女推bench

https://www.instagram.com/p/B0kFMQpg_Cz/?igshid=1coq8y0jbbhu4
減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)
https://lih.kg/1071429
仲以為開左新,諗住鳩衝留名添
終於買左belt
平平地買左條百幾蚊魔術貼腰帶 已經覺得個core明顯穩左
ohp 新pr?
卡緊關

呢排都係主力追腳力
跟緊舉重program 一個禮拜操五日 五日都係腳
其實我見呢啲program 都係連續幾日做同一樣野
比如連續幾日squat / bench press咁

咁我想問除左練主項之外 咁其他部位點?

比如你五日都係腳 咁 上身啲肌肉咪無操到囉?
我諗你睇個啲係健力program?

我宜家跟舉重program
snatch同clean and jerk都會用到背同膊啦
真係想isolate黎練嘅咪做完program主項先做

同埋宜家目標係提升snatch+C&J
唔諗肌肥大啦
所以我好耐無推過胸
新手有冇TG group?
手足外國撚?
Snatch好難學
係啊外國撚
我overhead mobility好差
我mobility 都好差
仲有ac joint 舊患
但20組真心有d低喎
如果做pplpplr既話
一星期每組肌肉練兩次 好易爆喎
特別係胸背腳呢d 一個肌肉群講緊每次起碼都做4-5個動作
玩左一排ppl,想試下轉玩full body
但操開6日,如果要轉都唔知點排
請問下點解每次做完腳都會頭暈同埋想嘔?係咪心肺未跟得上?
頭暈應該同血壓關係大啲
你心肺訓練幾可會做到頭暈
身體內壓高見頭暈同嘔都幾正常
我第一次推一餅bench都會谷到見頭暈
慢慢推得多就冇事,唔知係咪身體慣左
如果真係唔舒服就出力果時唔好谷實啦慢慢放啲氣出黎
可以咁講
我個人認為因為D血去哂下半身
例如做完leg press一起身 D血要由下半身去返上面個陣都要時間
係上半身唔夠血/氧既情況底下
你可能會出現黑mon / 頭暈
之前學過有樣野叫hemoglobin, hemoglobin愈勁 每粒血入面既氧就愈多
心肺功能愈勁
會頭暈想嘔 可能就係因為D血唔夠勁 搞到需要更多時間去運送氧氣

有錯請屌7我 我唔肯定岩唔岩 唔想解答錯人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞