【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
新人留名
文愈多 女愈多

依家先放學
依家打
一路睇啲情景出曬嚟
利申:都係係英國讀過書
我一路聽著我部iPod touch,一邊排隊準備上機,一邊周圍望睇下有無靚女同機。

係呢個時候,我見到個熟悉既背影, 係Christy,但奇怪嘅係,佢拖住一個男仔,行為非常親密。

屌,奇咩怪啊,果個擺明係佢條仔嚟嘅。我果下呆咗,仲未識比反應,望住佢係我前面比passport個空姐,所有嘢終於都make sense。

正係呢個時候,佢突然回過頭望向我呢邊。縱使我已經即刻望去第二度,我都幾肯定佢見到我。

我由confuse 邊度有小小嬲,我又唔係話要溝你,你做咩唔同我講你有仔呢,博咩啫你。

算,唔理,返到英國有一條好漢。

即時我同佢有個咁樣嘅邂逅,我哋最後都無搵大家,經過十零個鐘頭嘅travelling,我又返到嚟個熟悉嘅地方。

我返到dorm 見返一大堆好耐無見嘅朋友,大家一路hea一路係都講自己假期做咗咩令我覺得兩樣嘢。第一,我機真係好似一家人咁咩都可以同大家講,第二,我嘅生活真係好無聊,聽到人哋多姿多彩嘅生活,我本身已經無聊嘅生活更顯沈悶。

我決定,呢個term一定要好好咁享受,唔好以再咁悶,要好好享受人生。其實你問我,我都唔知究竟我真係咁諗,定抑或係因為見到Christy拖住條仔先會痴咗線咁樣諗,但係咁嘅諗法就改變咗一切。

生活再次有紀律,每朝都準時7點起身,同我係香港嘅廢青生活真係冇得比。

自從同自己講話一定要過得好(好港女 ),我係學校裡面好努力把握每個機會,每逢有咩玩我都一定報名,連啲咩做義工教活動我全部都唔放過。我嘅生活過得好充實,每日嘅schedule 都填到滿曬,係唔同年級亦都識多咗好多新朋友。

但係始終都係有個問題,每日做完晒嘢之後,我但係床度都會係度諗,究竟我咁做係為咗啲咩呢。

雖然每次都未諗到答案之前就已經瞓著,但我知道有啲嘢可能要改變。
皮已正
皮已正

隔離校園故嘅靜宜
皮已正

隔離校園故嘅靜宜

Btw呢邊樓主請加油
皮已正

隔離校園故嘅靜宜

Btw呢邊樓主請加油

皮已正

隔離校園故嘅靜宜

Btw呢邊樓主請加油

雖然我而家未發育, 但你寫多幾篇, 我就會長大得快d ga la
記得係中國新年前嘅兩個禮拜,我係走廊到跑緊去上堂,經過校長室門口嘅時候,我見到CK企咗係度,個樣好似死咗老豆咁,目無表情。

雖然覺得有啲問題,但始終我又唔係好鍾意佢,亦同佢唔係咁熟,我都無再考究。

直至到食lunch嘅時候,我就發現有咩唔妥。

因為今日係做完運動先至去食飯,我通常都係同啲Chinese一齊食,我亦好自然咁坐咗埋去佢哋個抬到,唯獨係佢哋咁呀嘅氣氛好似怪怪地,大家都唔係好想講嘢。

我好細聲咁問坐係我隔離嘅大陸仔發生咩事,點知佢話,「CK啊,他給人expel啦。」

我聽完呆咗,下,佢份人係平時串串貢咁得罪好多人,但點會搞到俾人踢出校。

「為什麼?」我用我極不流利既普通話同佢講。

「好像是偷了電話給人捉了」,唔撚係呀嘛,犯啲禁on9 既野。我心諗,你老豆老母每年都唔知俾幾多錢你來英國讀書,你咁樣嘥晒自己嘅前途唔撚係呀嘛。

雖然耐不耐都會聽人講有人俾人踢出校,但發生係禁近自己嘅人,我都係第一次。不過仆街啲諗, 係佢自己攞嚟嘅,我除咗恭喜都冇嘢好講。

我呢一刻上心嘅其實都唔係佢,反而係另有其人。

唔知Kate佢依家點呢,係唔係好唔開心呢,自己條仔俾人踢出校喎,係唔係喊到七彩呢。你可以話我乘人之危,但我呢一刻都仲係想關心佢,as a friend。

只不過我哋無人見過佢,雖然我好上心,但搵唔到嘅話,你幾上心都係冇用嘅。

三日之後,我係走廊撞到佢。

「喂!Kate ! 你冇嘢呀嘛?」我係走廊大叫咗出嚟。

「下,冇嘢啊,有咩姐」佢冇咩表情咁答我。

「我聽講... 」我無講落去,唔知佢會唔會唔開心。

「冇嘢喇,我都唔知佢條友咁仆街嘅,話送俾我啲嘢竟然係偷返嚟嘅。」佢好似有啲尷尬咁講。

「哦... 你唔好唔開心啦,有咩可以搵我講架。」我避免氣氛再尷尬,只好盡快打完場然後消失。

唔知佢頭先喺扮出嚟吖定抑或係真係冇嘢嚟,不過算啦,都唔係好關我事啫。
Live 左 快出文啊
lm
係CK俾人expel咗之後,大家都無再提過呢件事,可能係唔想hurt都Kate掛,而校園花生過後,刻板嘅生活有繼續每日重複,直到halfterm。

話說,term嘅中間會有樣嘢叫做halfterm,你當姐係放一個禮拜假咁啦。通常住得近嘅學生都會返去屋企,見下啲屋企人呀friend啊之類,但係我呢的住係香港嘅人,又點會捨得買機票返香港幾日啊。所以我哋通常都會去一啲叫host family 嘅人屋企都住,當然係要收錢啦,而且都唔平。

而又的就會去佢哋屋企人都住,我本來都諗住去我London嘅一個遠房親戚都住,但諗諗吓一條友去到London實好好悶,又同唔到班freind一齊,最好梗係可以留係北邊啦。

正當我同啲Chinese討論緊去邊嘅時候,「不如你嚟同我住啦。」突然有人提議。

「下。」我呆咗一呆,因為呢個人係啊Kate。

「我以前都會同CK一齊住嘅,不過呢個term佢又唔係到,我又要返我antie 到住,佢果度好恐怖架,你鍾意嘅咪你陪我囉。」佢解釋。

「Errr… 好啊,我問下先。」我只好咁講。

果日之後我同我媽講話halfterm 可唔可以去個friend屋企住,佢都無點問就話可以,仲幫我send埋email同學校講。

就係咁,我好快就要第一次同女仔一齊住啦。我哋成班plan好咗,halfterm 嘅星期五一齊出去其中一個host family都開party,咁起碼除咗一齊出China Town到鳩fing,都叫做有啲嘢好玩啊。

都出發個日,我約咗佢12點係學校門口等,而我當然係十點先開始執行李。

其實只得一個禮拜,都唔使執啲咩嘢,我係咁意執幾件衫,咁就準備好。係學校門口我見到等緊我嘅啊kate,佢拖住咗佢個21寸嘅喼,而我淨係孭住個背囊,個相對莫名地有趣。

「嘩,你攞減少嘢得架啦。」佢無意地串我一嘢。

「Err…. 夠掛。」我唔係好識反應,同時亦開始有少少後悔,未來一個禮拜都要日日對住佢,我驚好快我就頂唔順。

算啦,唔好理佢,反正我真係來借宿一宵嫁咋,對你無咩興趣。只不過,我一邊幫佢攞喼,一邊係度打量佢全身嘅時侯,覺得佢對波真係好吸引嘅。

我哋成程的士到無乜點講嘢,佢淨係介紹下佢Antie 屋企啲嘢比我聽,有啲咩規矩呀又咩要注意之類,而我都經常有意無意望下佢,但係只見佢好無神咁望住窗出面。究竟佢係一個咩嘅人,點幾又要特登邀請我去陪佢?係真係因為我無地方住,定係想點?我知我有諗得太多,但嚟啲都係我遲早會知嘅問題,我諗亦無可厚非。
樓豬好幸福
More
樓豬好幸福
More

真係好葡萄
出快啲
輕輕一推
好想去外國讀書
推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞