【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
乜auntie咁保守呀?
好貼地 同時又覺得好好笑
甘能廢 甘大個人驚老母

甘你老母
甘能廢 甘大個人驚老母

甘能廢 甘大個人驚老母

甘你老母
Christy 亦都無覆我,我媽又無應我。

屌。

點解啲女人都咁鍾意有嘢唔講出口姐,點估到你諗咩喎。

我send 咗好多個text 比Christy,過咗兩三個鐘佢都未覆我就知道有啲問題。

同一時間,我行咗入我媽間房想同佢傾傾佢究竟嬲啲咩,我又唔係作奸犯科,有咩好嬲姐。

「媽?」我唔敢打草驚蛇。
「點?」佢好惡咁應我。

「無啊,睇下你點姐。」我扮晒無事嘅聲線。

佢冇應我,但係我隱約聽到佢好似係度喊。如果你問我我有咩弱點,喊一定係其中一個,我一見人喊就會心軟,無論果個係邊個都好。

「喂。做咩事呢?」我感到無比嘅無奈。

「你以前好乖架,幾時變到咁...」佢用顫抖嘅聲線咁講。

我都仲係唔係好明佢嬲咩,係咪有啲咩誤會呢?我唔係做咗啲咩犯法嘢喎,點解講到我好似犯咗法要俾人拉咁呢。

「不如你抖一陣先啦。」我真心唔覺得佢係呢個moment 適合理性討論。

佢都係冇理我,我就咁就走咗。雖然唔係好明我老母做咩無啦啦咁傷心,但係都覺得有啲sad嘅,始終我都好在乎屋企人。

我返咗房,望一望個電話,Christy 仲係未覆我,as if 我依刻仲唔夠多問題。

最終我打咗個電話俾佢,… 響咗兩下之後 cut 咗線。打咗五次之後,佢終於聽。

我都唔明開頭唔聽電話之後先聽係咩心態,反正我之後發現女人都好鍾意咁做。

「喂,傻妹,做咩唔聽我電話啊。」我個刻仲未意識到事態嘅嚴重性。

「仲搵我做咩啊!哄完你呀媽喇?」佢一嘢嗌落個電話都,我都比佢嚇一嚇。

我真係唔明點解佢咁好火,我做咗啲咩啫,不過,無論你幾有道理都好,如果你有同佢講道理嘅打算,你已經輸咗。呢個道理,我都係開始咗拍拖先真真正正體諒到。

「做咩事咁嬲啊?」我忍住我嘅不滿,努力去安撫佢。

「你當我係咩啊!我比人趕走啊,你做咗啲咩啊!」係我立場雖然唔係好合理,但係起碼佢肯講出問題嘅所在已經好好。

「咁我都係費事大家係度互相指罵姐。」我心灰咁講出我心入面個句,一邊係度回想我睇過嘅CCTVB劇集,原來婆媳紏紛真係會從一段關係嘅開始就醞釀。

正當我以為佢會體諒我嘅時候,「你唔係應該幫我講說話嘅咩!」佢一嘢鬧落嚟,將我幻想嘅情節徹底rule out。

「係... 不過... 」我無奈地嘗試回答。

「不過咩啊!」佢似乎完全無平息過佢嘅怒氣。
「不過我費事嘈姐。」其實我都係講事實,佢唔會唔明呢啲呀嘛。

「你未俾到答案之前唔好再同我講嘢呀!」就係咁佢就cut咗我線。

其實佢都冇問我問題,我答啲咩喎。唉,一日激嬲兩個女人,重要兩個都要哄,點搞好。
個老母肯定係屋企裝左cam啦! 偷窺到個仔同人扑野 但無自己份 所以咁柒嬲
同老母講做人冇公關就食得屎架啦

如果老母肯講下道理⋯⋯呢個世界就小好多問題啦

Btw係我miss咗定乜,樓主果陣係埋仲係F.2,咁未未夠16?

如眼殘 冇錯勿屌

Btw係我miss咗定乜,樓主果陣係埋仲係F.2,咁未未夠16?

眼殘 冇錯勿屌

眼殘 冇錯勿屌

有錯 自
當前之急,我都係搞掂屋企果個先。

我入咗我媽間房,發現佢瞓咗,我拍醒咗佢,「不如起身食啲嘢啦。」

「嗯。」佢係咁意應咗我一聲。

我返咗房換件衫,就坐咗係廳到等佢。 我都唔知應該點同佢開口講,或者講啲咩,總之就見步行步啦。

佢行咗係廳到望住我,照舊係一句嘢都無講,不過唔緊要,預咗要受氣架啦。

「落去下面食啲嘢好唔好呀?」我繼續扮無事發生過。

「嗯,叫埋你老豆啦, 。」我覺得自己好成功,起碼打破咗佢嘅沉默先啦。

我打咗比老豆叫佢去餐廳,先到先等。

我同媽一路行落樓嘅時候都係無對話,直到坐低咗,「唔好嬲啦。」我都唔係好明點解我當時會咁講。

「你知唔知自己做錯啲咩?」佢好聰明咁反問返我。

「未問過你就帶人返屋企?」我求其安咗個罪名俾自己。

係呢個時候,我老豆坐低咗,見佢一面沉重,似乎佢都知道咩事。

明明我哋已經打開咗話題,比佢一打斷,我哋又返返去沉默。

「唉,啊仔。你仲係好細個架咋。」我爸苦口婆心咁同我講。「我哋唔係要管你,但係你仲係咁細個,我哋只係想你做選擇嘅時候小心啲姐。」

由我老豆口中講出來,我又好似接受多啲嘅,佢哋都係擔心我驚我學壞姐。

佢嘅教誨持續咗差唔多廿分鐘,我都幾buy佢講既野。其實諗落都幾合理嘅,我爸媽又唔識Christy,我又只係啱啱過咗十五歲一陣,我仲要全年大部分時間都見唔到佢哋,佢哋咁大反應同咁擔心都好合理。

我無特別嘗試解釋究竟當時發展咗啲咩事,反正過咗去嘅就由得佢喇,我應承咗佢哋我以後會乖乖地去做決定,佢哋亦無特別追究,但係我知道我媽心入面都係有條刺。

搞掂一邊嘅同事,我亦要處理另一個問題,父母就點都會原諒你嘅,但係女朋友呢,我就唔係好肯定喇。
呢啲位真係好撚煩,我都試過。
On99想點就點啦 咁大個人

十五歲咁大個人
女死女還在啦,但係父母得一個架咋窩,點都tum翻父母先啦
十五歲扑過咁多次
屌 15歲已經食過幾塊西
睇到依加先知係15歲。。。
睇到依加先知係15歲。。。

其實可以做長篇,我試下跳快小小啦

你口吻好似我條女
留名
『喂,唔好嬲啦BB。』我send 咗個text 比Christy。

照舊都係無回覆,雖然我依刻竟然有啲唔希望佢覆,反正佢覆咗我到唔知點樣講落去。

我在打咗幾次電話畀佢,都係冇人聽。

我一路攤係床到, 好中二咁覺得我越打得多電話俾佢我嘅光環就越大,變咗好熟手咁一打通做即刻cut線,刷miss call 嘅數量。

咁反正佢都唔打算聽架啦,我可以點喎。

誰知而家嘢係開口就會中,我一禁諗完,佢就聽咗,「點啊!」佢竟然仲嬲緊。

我已經過咗覺得內疚嘅階段,只係覺得驚奇與竟然可以嬲咁耐。

「唔好嬲啦,我知錯啦。」老實講我講嘅時候都係好例牌,其實我都唔係好記得我做錯咗啲咩啦。

佢冇出聲, 我亦唔知佢係諗緊點應定係已經當覆咗我,頓時dead air 咗,隔著個電話都feel都個氣氛變得異常尷尬。

「無啦?」過咗一陣,佢突然講。

「Err … 我以後唔會再咁做架喇。」我真係唔識講咩,只好將老土嘅葉念琛對白讀出嚟。

「唔會再點做啊?」佢依然係處處進逼。

「我唔會再係你偷偷上嚟我屋企唔覺意訓著咗而我媽咁啱返到嚟發癲要趕你走嘅時候唔幫你講說話。」其實我係有少少燥想借啲意寸下佢嘅。

點知,佢突然係度傻笑,「係先好講呀!」女人就係一種咁奇妙嘅動物,你同佢越講道理,佢就越係覺得自己啱晒絕對唔會讓步,反而當你講啲九唔搭八嘅嘢嘅時候,佢又會突然放低晒所有情緒,笑一笑當作咩事都無發生過咁。呢種突變嘅情緒令我覺得好恐怖,好不安,但係我總算上咗寶貴嘅一課,叫做學識點氹返女朋友。

我哋呢個電話冇收到線,一路講無聊嘢直到我哋兩個都訓著咗,電話無晒電先至收線。
15歲屌咁多隻西🤡
我到21歲先4隻😷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞