【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
文呀
我哋咁樣攬咗一晚,咩都無做,直至第二朝返學校臨上的士前佢問我,「其實你覺得我哋算係咩關係啊?」

我無答佢就上咗車,反正我點答都死架啦,幾型呀。

我哋全程車都冇講嘢,佢落車嘅事後同我講,「其實我哋就咁做朋友可能好啲,我唔係好鍾意你呢type架。」

「我?我係咩type啊?」我真係唔明佢講緊咩,我好想理解佢諗緊咩,其實我都好著緊佢。

「你咪係個好好嘅人囉,但係我分唔到究竟我係鍾意比你take care定係真係鐘意你囉。haha唔緊要啦。」佢講完就行咗返房,而剩低我一個人。

我唔係好明點解Kate會無啦啦講啲咁唔嘅嘢,係咪知道反倒學校我哋冇得日日見唔會再咁開心所以提早同我講清楚?但佢咁講得,姐係佢自己都都覺得之前我哋係有啲嘢啦。

我覺得好兩難,唔知應唔應該去留住Kate,但係我連自己究竟想點我都唔知,主動去留佢對大家都唔公平,都係睇定啲先啦。

經過一星期嘅瘋狂假期,又係時候返嚟面對現實。雖然唔係咩公開試,但係考試會影響選科而我都唔敢太過放鬆。我每日都好努力溫書,啲時間打到亂晒,搞到食飯嘅時候都唔係成日撞到啲香港人,自然,就撞唔到Kate同Christy。

呢段時間入面,我不停係度幻想我同佢是旦一個既結局,但係我想像唔到我對佢一個好嘅時候究竟對另外一個有幾咁hurt。

我見我係一個好奈弱嘅人,係呢啲情況我只選擇逃避,唔去面對佢哋,應該好型咁隨心選擇,揀自己真係鐘意果個。但我真係覺得要對另一個有個交代。

時間一日一日咁過,有時候我會係走廊撞到Christy,同佢打招呼時佢仲係特別冷漠好似講到一句都唔想咁。相反撞到Kate嘅時候,佢本身嘅性格就出返晒嚟,非常之健談,但係咁樣似friend多過似任何形式嘅曖昧。
岩岩好
仲有冇
又冇喇??!!
『你今晚Study 之後得唔得閒落一落嚟libray?』我突然收到個text,但仆街嘅係我都唔知佢係邊個嚟,話晒我嚟咗咁耐都無人會同我text架啦,save嚟做咩。

但係總冇理由覆佢問Who are you,我只好答咗句『Sure』,之後電話就冇再響過啦。

究竟係邊個呢?唔會係Kate啊嘛,定係Christy?我一路做功課一路放低唔到呢件事,自己不停係度幻想唔同嘅alternative,係度諗可以發生嘅可能,完全集中唔到。

話咁快就過咗Study time, 我落咗library,沿途一路左右望睇下究竟我要面對邊個。

好係library門口企咗一陣,全條走廊都好靜,一個人都無。

我一路係度等,但係都無人出現。

突然,走廊盡頭出現咗個人。

「吓,係你?」原來係以上皆非。

「你無我電話嘅咩?」係我面前嘅係Shelly ,Christy roommate,我仲係有啲confused。

「Errr… 」雖然話到幾熟,但係咁樣單獨見面我都覺得好唔自在。

「唔駛驚喎,我又唔係想點,我都係嚟問你啲嘢嘅姐。你同Christy點呀?」佢都真係幾單刀直入。

「吓... 無咩點啊。」你想落點答你姐,唔通話上一次傾偈已經係幫我含緊個陣咩。

「你知道佢好鍾意你架可?」佢問。

「少少啦。」我已經開始語無倫次。

「咁你呢?」佢死都唔肯放過我。

「我咪咁囉。」我真係唔知自己想點啊嗎。

佢開始同我解釋佢鍾意咗我幾耐,但又唔想好倉卒咁迫我答佢,話驚ruin咗我哋之間嘅friendship。但係佢件我呢排冇搵佢,佢驚我係咪嬲咗佢。

呢段故事聽到我有少少迷惘,我自己都唔知有啲咁嘅事發生過。我越來越唔識處理,更加唔識點面對佢好。

「唔... 」我唔知點應佢好。

「你自己諗下啦,我唔抵得佢自己唔開心咁耐你又咩都唔知姐。我走喇,你有咩就搵我啦。」佢講完就走咗。

其實成件事好random,我好想問清楚好多嘢,但係我只問佢都係無用,我一定要同Christy傾一次。
加速!
加速加速
呢兩日好忙可能出小啲
呢兩日好忙可能出小啲

巴打加油
呢兩日好忙可能出小啲

咁趁今晚出多啲!!
樓主想問christy同kate有無話個樣似邊個?

同問,有示意圖正啲
呢兩日好忙可能出小啲

巴打加油

加油!
留名

同問,有示意圖正啲

Kate

Christy

大約係禁,歡迎你哋出圖,我話俾你聽似唔似

同問,有示意圖正啲

Kate

Christy

大約係禁,歡迎你哋出圖,我話俾你聽似唔似

Christy 9成似

Kate唔夠mk
Khristy Kathy?
嘩屌,christy有冇咁撚正
有冇樓豬示意圖?
留名
收皮啦 無可能甘正 樓主得個160
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞