【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
有返電腦打得快好多

加油
真人真事?
樓主拼音打字?
樓主拼音打字?

本來用倉頡,但打得太慢用google廣東話
所以可能多啲錯字
真人真事?

加速
英國毒撚留名
英國jj留名
樓主又係外國讀書,我又係外國讀書,點解樓主啲生活咁多姿多彩
Push
皮已正
爛尾死全家
皮已正
爛尾死全家

呢個係好似日記禁既故
一路可以講落去架喎
Push
其實寫到好明顯
唔好相認
我咁大個仔都係第一次係香港玩得咁癲,當然,玩得開心亦都有代價,飲得多嘅代價就係第二朝個頭仲好暈,又暈又痛好似就嚟爆咁。

我醒咗之後係張梳化度攤咗一陣先真係起身,我望一望部電話,嘩屌,已經兩點幾喇。好多尋晚係度訓嘅男男女女都已經走咗,間屋雖然仲有好多party嘅痕跡但比起尋晚而家嘅寧靜真係令人有啲唔習慣。

啊然係廚房行咗出嚟,「姨,你醒啦,去洗個面啦,跟住一齊出去食啲嘢啦」,佢嘅世界真係淨係得食同玩。

我同佢出咗去搵間茶餐廳食啲嘢,其實我好肚餓,都唔知幾耐無食過嘢,你刻嘅我冇咩心機去social,我個頭好暈好暈,好似成個世界不停咁係度轉咁。

我頂唔順,一食完就搭咗的士返屋企。上到的士,我望下部電話,『 3:17 』,唉,出時間只係無text啦。唔知點解我訓醒都仲係掛住Cathy,不停咁係度諗佢會唔會係有咩原因先至唔text我,雖然我無答案,但咁樣諗下嘢我好快就番到屋企。

返到屋企我一嘢就撻咗落床,主要係我個頭痛到咁其實係無可能做其他嘢嘅。

我一嘢就訓到天黑,我啲生活真係好廢青。

「你搞乜鬼呀,尋晚又唔返嚟,又訓到咁晏,今晚又唔使瞓喇!」當頭暈嘅時候比啊媽屌醒真係特別痛苦。

「嗯,得啦」我用晒全身嘅力先答到佢,一講完我又繼續我嘅沉睡。

我全晚(日)不停咁發夢都夢見Cathy,不停咁見到好多alternative,如果我係party都直接錫咗佢?如果我送佢搭車嘅時候鼓起勇氣拖住佢?一諗到呢啲如果,我個頭就越嚟越痛。

只不過,無論我點樣諗佢都好,我電話始終無響過,而我都知好認命,開始慢慢放低我對佢嘅幻想。

Christmas break 最傷嘅嘢相信都係要經歷兩個大嘅節日,而我哩啲奉旨冇人約嘅就梗係留係屋企陪下屋企人啦。

「其實聖誕陪下屋企人都幾好啊」,我同自己講,事實係其實我從來都未試過呢啲日子出街玩,連有咩玩都唔知。即使依家識多咗啲朋友,佢哋本身都有自己嘅圈子,大時大節都好小會諗起我。

就係咁,我聖誕節就係屋企同兩老傾下計,睇下電視咁渡過,而家諗返,都幾warm啊。

一路係英國讀書都有種感覺係自己欠咗屋企人,除咗用佢哋好多嘅錢之外,仲要冇時間去陪佢哋。所以我每次返香港都仲會發大部份嘅時間同佢哋一齊。
「5… 4… 3… 2… 1… Happy New Year!! 」望住電視裡面嘅煙花,我屋企入面嘅人亦冇啦啦自high起上嚟。

每逢新年,我哋屋企好興請晒我媽嗰邊啲親戚嚟一齊食飯倒數之類,雖然啲親戚全部都係啲好nice嘅人,無之前睇post嗰啲咁痴線,但有邊個鍾意新年同親戚過架。

不過鬼叫我無friend咩,算啦,唔諗呢啲衰嘢啦。

『你有一個新訊息』電話突然震醒咗我。

我一望,呢個就係我之前日諗夜諗嘅話面!Cathy終於覆咗我啦!

『Hey, sorry I replied so late. Happy New Year 』短短嘅一句,洗唔洗打你兩個月啊,我心裡面有好多問題。

我懶係型咁覆咗佢一句,『No worries, Happy new year to you too 』,我都想覆長的,但我唔敢再次嚇走佢。

佢咁樣嘅一個text 又令我FF嘅心態恢復返,之後落嚟嘅成晚我都不停咁望住個電話,期待著佢嘅回覆。

好可惜,天意弄人,呢個世界係冇咁好架,佢冇再reply 我。

算啦,我同自己講,可能會真係想祝我新年快樂姐。

話都冇咁快我嘅term break就已經完咗,亦都係時候要返英國,我返去嘅時候不停係度幻想究竟呢個term會有咩有趣嘢發生,但估唔到嘅係改變我最大嘅event將會喺未來果個月裡面發生。

一路係英國讀書都有種感覺係自己欠咗屋企人,除咗用佢哋好多嘅錢之外,仲要冇時間去陪佢哋。所以我每次返香港都仲會發大部份嘅時間同佢哋一齊。

真的

真的

加速
新讀者留名
樓主真人真事 好葡萄
留名 一樣係英國讀書
文呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞