【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike

大家好,小弟第一次出故,由於無咩朋友係身邊,好多野都無地方講,希望可以係到同禁多巴打分享下。

改篇自真人真事,信就信唔信既當我FF下都無所謂。由於我中文真係好差,可能口語書面夾雜,大家隨便屌,我會好好改善。

無儲落文,一打完就會up 睇睇大家反應如何。
一篇?
有錢真好
一篇?

香港時間夜晚再出
快呀屌
依家要出去無network既地方,可能要夜啲先出返來
留名
留名

樓主最後係未同christy happy ending
加油
英國時間夜晚啦😊
一篇?

香港時間夜晚再出

巴打唔係香港?
英國過埋12都無文
逢二四六出文兩篇
依家出
依家出

文呢
留個言支持下先
「咩黎架?」我詐傻問。

「總之有人叫我交俾你啦。」佢講完轉身準備走,我捉住咗佢。
「!」佢被我突如其來嘅行為嚇親,而我都放開咗手。

「佢最近點啊。」我終於忍唔住問咗我近依幾個月最想知嘅問題。

「你自己睇啦。」佢指向我手上信封,笑咗一笑就走咗。

我望住手上面嘅信封,有種好奇妙嘅感覺,明明自己最想知嘅就係入面,但偏偏就係唔敢打開,好似擔心入面嘅答案唔係我想要嘅。我最期待入面寫咗啲咩?我自己都唔知,最希望可能都係入面淨係寫住多謝參與社會實驗然後Christy會出現係我面前同我講其實一切都係講下笑嘅姐,而家冇事啦。

現實如果真係好似我幻想咁你話幾好呢,只可惜現實永遠都係殘酷嘅,醒過嚟,望住空無一人嘅走廊,只係淨返我一個人攞住個信封係度發呆。

最終我忍唔住打開咗,裡面的確係一封來自Christy嘅信,三張單行紙寫滿密密麻麻嘅字,老實講時至今日,我連封信都好似已經唔見咗,無辦法直接原文打上嚟比大家睇。

信嘅內容大概講述我同佢嘅故事好似一場夢一樣,由睇住我作為學校裡面嘅新人咩都唔識抱住大姐姐嘅心態去幫我教我,到到係無意中好似鍾意咗我,但最後以為我會揀另一個嘅時候始終都回心轉意同佢一齊,但係始終,因為一啲原因令到我哋無辦法再一齊。

佢話,事緣佢知道自己未必入到大學,所以屋企人想佢報foundation,但係佢都知道如果佢去咗第二度讀書我哋就一定會完,但係佢亦都唔敢我商量,驚我會唔開心。佢話佢終於明白點解我會咁在乎自己屋企人,原來有時候屋企人嘅意願都唔可以完全唔理。

我越睇越心噏,我覺得我輸咗比命運(好撚老土),明明咩都冇做錯過咁都要格硬分開,我真係覺得好無奈。

封信最後話,佢知道自己做得好錯,但係真係唔想再呃我落去,所以先決定寫呢封信比我。

我睇到尾差啲喊咗出嚟,我覺得好唔gur,好想大叫,個種無原因嘅屈辱真係好難發洩,但大概就係同Christy呢種嘅無疾而終,令到我不停都會諗起佢,係度諗What if?
女人就係成日做啲佢自己覺得好撚偉大好撚醒嘅事
「咩黎架?」我詐傻問。

「總之有人叫我交俾你啦。」佢講完轉身準備走,我捉住咗佢。
「!」佢被我突如其來嘅行為嚇親,而我都放開咗手。

「佢最近點啊。」我終於忍唔住問咗我近依幾個月最想知嘅問題。

「你自己睇啦。」佢指向我手上信封,笑咗一笑就走咗。

我望住手上面嘅信封,有種好奇妙嘅感覺,明明自己最想知嘅就係入面,但偏偏就係唔敢打開,好似擔心入面嘅答案唔係我想要嘅。我最期待入面寫咗啲咩?我自己都唔知,最希望可能都係入面淨係寫住多謝參與社會實驗然後Christy會出現係我面前同我講其實一切都係講下笑嘅姐,而家冇事啦。

現實如果真係好似我幻想咁你話幾好呢,只可惜現實永遠都係殘酷嘅,醒過嚟,望住空無一人嘅走廊,只係淨返我一個人攞住個信封係度發呆。

最終我忍唔住打開咗,裡面的確係一封來自Christy嘅信,三張單行紙寫滿密密麻麻嘅字,老實講時至今日,我連封信都好似已經唔見咗,無辦法直接原文打上嚟比大家睇。

信嘅內容大概講述我同佢嘅故事好似一場夢一樣,由睇住我作為學校裡面嘅新人咩都唔識抱住大姐姐嘅心態去幫我教我,到到係無意中好似鍾意咗我,但最後以為我會揀另一個嘅時候始終都回心轉意同佢一齊,但係始終,因為一啲原因令到我哋無辦法再一齊。

佢話,事緣佢知道自己未必入到大學,所以屋企人想佢報foundation,但係佢都知道如果佢去咗第二度讀書我哋就一定會完,但係佢亦都唔敢我商量,驚我會唔開心。佢話佢終於明白點解我會咁在乎自己屋企人,原來有時候屋企人嘅意願都唔可以完全唔理。

我越睇越心噏,我覺得我輸咗比命運(好撚老土),明明咩都冇做錯過咁都要格硬分開,我真係覺得好無奈。

封信最後話,佢知道自己做得好錯,但係真係唔想再呃我落去,所以先決定寫呢封信比我。

我睇到尾差啲喊咗出嚟,我覺得好唔gur,好想大叫,個種無原因嘅屈辱真係好難發洩,但大概就係同Christy呢種嘅無疾而終,令到我不停都會諗起佢,係度諗What if?

呢種無疾而終、無原因/唔合理地分開,真係好sad好難放低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞