【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
雖然打機嚟講Wii 絕對唔係首選,但係host party來講真係一流,尤其是係呢度大家都玩到放晒,唔會怕柒。個個都玩到有講有笑,好少可大家清醒到可以玩到咁癲。

可能人熟唔使飲酒都能夠擺出真性情啦,但我feel都今晚大家飲埋酒玩一定會更加放。

雖然我而家已經有較為穩定嘅對象,但男人無色心就唔叫男人啦,我周圍打量,雖然身邊嘅女同學唔似鬼妹咁打扮到靚一靚先去party,但係中國人樣始終有佢哋嘅靚,唔駛話點特別化妝都好吸引。

點解我會有得gup女?皆因Kate一嚟到就痴住佢哋friend同我坐到遠一遠,咁既然你有你自己玩咁我都自己玩啦。

開始入夜,我哋order咗啲pizza做我哋嘅晚餐,而當啊然打開第一支酒嘅時候,今晚嘅主菜亦正式開始。

我哋坐埋係個kitchen到一邊飲酒一邊吹水,主要都係圍繞住大家係學校到做過嘅柒嘢或者係學校裡面邊個暗戀邊個之類。

而當大家都食飽嘅時候,我哋開始玩game。

咩圍枚,咩撞機全部我都又完全唔識慢慢開始上手,當然要學點玩就揀喺要交學費架啦。學費當然係指飲酒,當大家都越飲越high嘅時候,我只好嘗試fight back。

「聽著啦喎.... 五!」Yes,終於嗌中喇。「方向呀!」明明同我一樣唔識玩嘅Christy搭嘴。

唉,又輸了。

一路玩,似乎輸嘅都嚟唔開我同Christy,唔係唔記得嗌方向就係嗌收晒然後自己開。

我都已經唔記得我哋飲咗幾多杯,相比之下,Kate係我對面好似一杯都冇飲過,MK蒲開果然唔同,玩呢啲都零舍勁。

明明係一個好容易嘅game,點解我會係咁輸架。我好唔gur,心情亦都開始轉差。

但其中一個令我心情差嘅原因係因為自從我哋來到依度之後,我同Kate基本上係無講過嘢,佢全名都好似有意無意要避開我。或者係佢唔想人知道我同佢嘅嘢?咁同收兵有咩分別,定係佢覺得我唔襯佢,佢係我身邊覺得好柒?

唔越係咁諗我就越急,個人一急就係咁輸,輸自然就飲得好多。

我飲到頭開始暈,覺得天旋地轉唔知自己做緊咩。

我好想去抖下氣,我自己走咗出去屋企出面,想自己正常少少先反反入去。

我坐咗係出面自己係度諗嘢,但係個頭好痛,所以都只係坐咗係度咩都諗唔到。

突然,有人坐咗係我隔離。

係Christy。
加速
加速
仲有冇?
出多一篇啦既然仲禁多人睇
出多一篇啦既然仲禁多人睇

乖仔
加速
「唔飲得就唔好學人飲啦。」佢望住我同我講。

「我無嘢喎。」我好努力好扮無事,但通常講得話自己無事嘅人通常都已經知道自己就嚟會出事,而我都唔例外。

「你唔開心啊?同啊Kate住得唔好咩?」佢低下頭,無再直視我。

就算我再醉,我都feel都佢怪怪地,佢先似係唔開心果個。「我無嘢啊,傻。」我望下佢,希望同佢有眼神接觸。

但係佢始終無望上嚟。

我哋靜咗好耐,耐到有少少唔妥。
「咩我真係唔夠好咩...」佢把聲唔同晒,沙啞但係同時顫抖。

我知道佢係道喊,但係為咗咩?但係發生咩事呀?為咗我?我呢一刻好多問號,但係我知道一個男人只要見到另一個女人係你隔離喊,無論係咪關你事都好,我都好應該安撫佢。

我搭住佢膊頭同佢講,「做咩呀,你唔開心啊?」佢挨住我心口繼續一言不發。

面對一個女人,如果佢係發晒癲咁鬧我,我可能都仲能夠辯駁到。但係完來終極嘅武器係咩都唔講,我點估你唔開心啲咩啊大佬。

但係面對一個咁軟弱嘅女仔,我好想保護佢,可能呢種就係男人天生嘅性格?

佢突然望上嚟,我哋對望咗幾秒,實在係幾多已經唔重要,但你幾秒係我人生中過得最長期幾秒。我望住佢失落嘅雙眼,少少腫嘅面頰,再加埋個少少嘅淚痕,我彷彿好似睇穿咗佢諗緊咩。呢啲應該就係真正嘅「Look in to your eyes」。

我終於明白,佢應該係有少少鍾意我,但係唔敢講又唔知我同Kate 點樣,所以先會咁委屈。

佢突然哄埋嚟,錫咗落我嘴到,可能係飲咗酒,或者我對佢都唔反感,有何能係我本身就係一個仆街,但我冇推開佢,反而攬實佢。我feel都呢刻嘅佢好fragile,我好想保護佢去錫佢(生活上)。

我哋好清純咁淨係錫,大家都無再進一步,無耐佢就推開咗我。

可能係佢醒咗,可能係我嘅良知反反嚟。我覺得咁樣有少少背叛咗Kate,但係嚴格嚟講Kate又唔係我邊個,咁樣都唔算係背叛啊。

我再次陷入道德兩難,唔知應該點樣處理。

「多謝你,放心啦,我唔會同任何人講。」說罷,佢起身就走咗。

一個咁識大體嘅女仔去邊度搵,但係又無理由叫佢等架。我真係唔識處理,但係我需要少少酒來減低我嘅煩惱。
早抖喇
聽日繼續
Christy 唔係有仔咩?(機場)
樓主10點半斷網?
英國final year留名,坐megabus中一次過睇曬
樓主10點半斷網?

樓主10點半斷網?

btw 斷網
樓主10點半斷網?

個個係cathy
樓主10點半斷網?

個個係cathy

摩擦力
可能唔應該用啲禁似既名
我一路聽著我部iPod touch,一邊排隊準備上機,一邊周圍望睇下有無靚女同機。

係呢個時候,我見到個熟悉既背影, 係Christy,但奇怪嘅係,佢拖住一個男仔,行為非常親密。

屌,奇咩怪啊,果個擺明係佢條仔嚟嘅。我果下呆咗,仲未識比反應,望住佢係我前面比passport個空姐,所有嘢終於都make sense。

正係呢個時候,佢突然回過頭望向我呢邊。縱使我已經即刻望去第二度,我都幾肯定佢見到我。

我由confuse 邊度有小小嬲,我又唔係話要溝你,你做咩唔同我講你有仔呢,博咩啫你。

算,唔理,返到英國有一條好漢。

即時我同佢有個咁樣嘅邂逅,我哋最後都無搵大家,經過十零個鐘頭嘅travelling,我又返到嚟個熟悉嘅地方。

我返到dorm 見返一大堆好耐無見嘅朋友,大家一路hea一路係都講自己假期做咗咩令我覺得兩樣嘢。第一,我機真係好似一家人咁咩都可以同大家講,第二,我嘅生活真係好無聊,聽到人哋多姿多彩嘅生活,我本身已經無聊嘅生活更顯沈悶。

我決定,呢個term一定要好好咁享受,唔好以再咁悶,要好好享受人生。其實你問我,我都唔知究竟我真係咁諗,定抑或係因為見到Christy拖住條仔先會痴咗線咁樣諗,但係咁嘅諗法就改變咗一切。

生活再次有紀律,每朝都準時7點起身,同我係香港嘅廢青生活真係冇得比。

自從同自己講話一定要過得好(好港女 ),我係學校裡面好努力把握每個機會,每逢有咩玩我都一定報名,連啲咩做義工教活動我全部都唔放過。我嘅生活過得好充實,每日嘅schedule 都填到滿曬,係唔同年級亦都識多咗好多新朋友。

但係始終都係有個問題,每日做完晒嘢之後,我但係床度都會係度諗,究竟我咁做係為咗啲咩呢。

雖然每次都未諗到答案之前就已經瞓著,但我知道有啲嘢可能要改變。

打錯?
我一路聽著我部iPod touch,一邊排隊準備上機,一邊周圍望睇下有無靚女同機。

係呢個時候,我見到個熟悉既背影, 係Christy,但奇怪嘅係,佢拖住一個男仔,行為非常親密。

屌,奇咩怪啊,果個擺明係佢條仔嚟嘅。我果下呆咗,仲未識比反應,望住佢係我前面比passport個空姐,所有嘢終於都make sense。

正係呢個時候,佢突然回過頭望向我呢邊。縱使我已經即刻望去第二度,我都幾肯定佢見到我。

我由confuse 邊度有小小嬲,我又唔係話要溝你,你做咩唔同我講你有仔呢,博咩啫你。

即時我同佢有個咁樣嘅邂逅,我哋最後都無搵大家,經過十零個鐘頭嘅travelling,我又返到嚟個熟悉嘅地方。

我返到dorm 見返一大堆好耐無見嘅朋友,大家一路hea一路係都講自己假期做咗咩令我覺得兩樣嘢。第一,我機真係好似一家人咁咩都可以同大家講,第二,我嘅生活真係好無聊,聽到人哋多姿多彩嘅生活,我本身已經無聊嘅生活更顯沈悶。

我決定,呢個term一定要好好咁享受,唔好以再咁悶,要好好享受人生。其實你問我,我都唔知究竟我真係咁諗,定抑或係因為見到Christy拖住條仔先會痴咗線咁樣諗,但係咁嘅諗法就改變咗一切。

生活再次有紀律,每朝都準時7點起身,同我係香港嘅廢青生活真係冇得比。

自從同自己講話一定要過得好(好港女 ),我係學校裡面好努力把握每個機會,每逢有咩玩我都一定報名,連啲咩做義工教活動我全部都唔放過。我嘅生活過得好充實,每日嘅schedule 都填到滿曬,係唔同年級亦都識多咗好多新朋友。

但係始終都係有個問題,每日做完晒嘢之後,我但係床度都會係度諗,究竟我咁做係為咗啲咩呢。

雖然每次都未諗到答案之前就已經瞓著,但我知道有啲嘢可能要改變。

打錯?

屌真係打錯
柒到唔敢睇
起身打多篇補鑊

大家對屌細力啲
樓主10點半斷網?

個個係cathy

摩擦力
可能唔應該用啲禁似既名

點解你會睇得明
等我仲以為冇錯
樓主10點半斷網?

個個係cathy

摩擦力
可能唔應該用啲禁似既名

點解你會睇得明
等我仲以為冇錯

唔係十點半冇Wifi咩?
樓主10點半斷網?

個個係cathy

打錯?

你個名。。。
由於前面有一章打錯名,係呢到澄清一次啲角色

我 - 張家朗
啊然 - 我year大隻仔,仲意玩,住康樂園
啊禧 - Mix,同我同年
Kate - MK妹,大我一年
Susan - 支那肥婆,大一年
CK - MK仔,俾人踢咗出校
Emma - 鬼妹,headgirl 最高年級
Christy - mix,true or dare 果個, 大我三年,睇落好細個
Shelly - 香港人,同Christy 同年
James - 同我同年嘅鬼仔,英國人
Lu - 法國人,我roommate
Juan - 西班牙人,我roommate
Lucy - party 遇到嘅女仔,我嗰年
Cathy - 啊然屋企party遇到嘅香港女仔,機場發現有男友

好柒啊

我 - 張家朗
Christy - mix,true or dare 果個, 大我三年,睇落好細個
Cathy - 啊然屋企party遇到嘅香港女仔,機場發現有男友

好柒啊

同一遍錯兩次,俾你當一次
證明我有用心睇

我 - 張家朗

好柒啊

同一遍錯兩次,俾你當一次
證明我有用心睇

其實呢兩個人真人個名都好似
我戇鳩鳩咁改先改到咁似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞