【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
等咗好耐 已經儲埋一齊睇
如果真人真事
係CK俾人expel咗之後,大家都無再提過呢件事,可能係唔想hurt都Kate掛,而校園花生過後,刻板嘅生活有繼續每日重複,直到halfterm。

話說,term嘅中間會有樣嘢叫做halfterm,你當姐係放一個禮拜假咁啦。通常住得近嘅學生都會返去屋企,見下啲屋企人呀friend啊之類,但係我呢的住係香港嘅人,又點會捨得買機票返香港幾日啊。所以我哋通常都會去一啲叫host family 嘅人屋企都住,當然係要收錢啦,而且都唔平。

而又的就會去佢哋屋企人都住,我本來都諗住去我London嘅一個遠房親戚都住,但諗諗吓一條友去到London實好好悶,又同唔到班freind一齊,最好梗係可以留係北邊啦。

正當我同啲Chinese討論緊去邊嘅時候,「不如你嚟同我住啦。」突然有人提議。

「下。」我呆咗一呆,因為呢個人係啊Kate。

「我以前都會同CK一齊住嘅,不過呢個term佢又唔係到,我又要返我antie 到住,佢果度好恐怖架,你鍾意嘅咪你陪我囉。」佢解釋。

「Errr… 好啊,我問下先。」我只好咁講。

果日之後我同我媽講話halfterm 可唔可以去個friend屋企住,佢都無點問就話可以,仲幫我send埋email同學校講。

就係咁,我好快就要第一次同女仔一齊住啦。我哋成班plan好咗,halfterm 嘅星期五一齊出去其中一個host family都開party,咁起碼除咗一齊出China Town到鳩fing,都叫做有啲嘢好玩啊。

都出發個日,我約咗佢12點係學校門口等,而我當然係十點先開始執行李。

其實只得一個禮拜,都唔使執啲咩嘢,我係咁意執幾件衫,咁就準備好。係學校門口我見到等緊我嘅啊kate,佢拖住咗佢個21寸嘅喼,而我淨係孭住個背囊,個相對莫名地有趣。

「嘩,你攞減少嘢得架啦。」佢無意地串我一嘢。

「Err…. 夠掛。」我唔係好識反應,同時亦開始有少少後悔,未來一個禮拜都要日日對住佢,我驚好快我就頂唔順

算啦,唔好理佢,反正我真係來借宿一宵嫁咋,對你無咩興趣。只不過,我一邊幫佢攞喼,一邊係度打量佢全身嘅時侯,覺得佢對波真係好吸引嘅。

我哋成程的士到無乜點講嘢,佢淨係介紹下佢Antie 屋企啲嘢比我聽,有啲咩規矩呀又咩要注意之類,而我都經常有意無意望下佢,但係只見佢好無神咁望住窗出面。究竟佢係一個咩嘅人,點幾又要特登邀請我去陪佢?係真係因為我無地方住,定係想點?我知我有諗得太多,但嚟啲都係我遲早會知嘅問題,我諗亦無可厚非。

咩頂唔順先
可唔可以加速呀

多謝支持
晏啲會有文

多謝支持
晏啲會有文

幾耐會出一篇
追到live
好想追呀

多謝支持
晏啲會有文

幾耐會出一篇

我每日都一定會出嘅,多少就睇下果日攰唔攰啦
可唔可以加速呀

開工了
係CK俾人expel咗之後,大家都無再提過呢件事,可能係唔想hurt都Kate掛,而校園花生過後,刻板嘅生活有繼續每日重複,直到halfterm。

話說,term嘅中間會有樣嘢叫做halfterm,你當姐係放一個禮拜假咁啦。通常住得近嘅學生都會返去屋企,見下啲屋企人呀friend啊之類,但係我呢的住係香港嘅人,又點會捨得買機票返香港幾日啊。所以我哋通常都會去一啲叫host family 嘅人屋企都住,當然係要收錢啦,而且都唔平。

而又的就會去佢哋屋企人都住,我本來都諗住去我London嘅一個遠房親戚都住,但諗諗吓一條友去到London實好好悶,又同唔到班freind一齊,最好梗係可以留係北邊啦。

正當我同啲Chinese討論緊去邊嘅時候,「不如你嚟同我住啦。」突然有人提議。

「我以前都會同CK一齊住嘅,不過呢個term佢又唔係到,我又要返我antie 到住,佢果度好恐怖架,你鍾意嘅咪你陪我囉。」佢解釋。

果日之後我同我媽講話halfterm 可唔可以去個friend屋企住,佢都無點問就話可以,仲幫我send埋email同學校講。

就係咁,我好快就要第一次同女仔一齊住啦。我哋成班plan好咗,halfterm 嘅星期五一齊出去其中一個host family都開party,咁起碼除咗一齊出China Town到鳩fing,都叫做有啲嘢好玩啊。

都出發個日,我約咗佢12點係學校門口等,而我當然係十點先開始執行李。

其實只得一個禮拜,都唔使執啲咩嘢,我係咁意執幾件衫,咁就準備好。係學校門口我見到等緊我嘅啊kate,佢拖住咗佢個21寸嘅喼,而我淨係孭住個背囊,個相對莫名地有趣。

「Err…. 夠掛。」我唔係好識反應,同時亦開始有少少後悔,未來一個禮拜都要日日對住佢,我驚好快我就頂唔順。

算啦,唔好理佢,反正我真係來借宿一宵嫁咋,對你無咩興趣。只不過,我一邊幫佢攞喼,一邊係度打量佢全身嘅時侯,覺得佢對波真係好吸引嘅。

我哋成程的士到無乜點講嘢,佢淨係介紹下佢Antie 屋企啲嘢比我聽,有啲咩規矩呀又咩要注意之類,而我都經常有意無意望下佢,但係只見佢好無神咁望住窗出面。究竟佢係一個咩嘅人,點幾又要特登邀請我去陪佢?係真係因為我無地方住,定係想點?我知我有諗得太多,但嚟啲都係我遲早會知嘅問題,我諗亦無可厚非。

屌 好撚驚
我男朋友都係北邊high school
同你差唔多年紀
亦係同年過英國

「Err…. 夠掛。」我唔係好識反應,同時亦開始有少少後悔,未來一個禮拜都要日日對住佢,我驚好快我就頂唔順。

屌 好撚驚
同你差唔多年紀
亦係同年過英國

你驚咩
係車上面恰咗一陣之後,我哋好快就嚟到目的地,呢度係英國北部嘅一個鎮仔,同學校比算係旺少少,有一兩間超市咁,但同香港呢種真正嘅大都會真係無得比。

題外話,我都係嚟咗英國讀書之後先識appriciate香港有幾咁好, 原來舖頭過咗六點重開門係好富裕,原來行兩步就有得商場係咁發達。

去到一間好靜嘅一條街道,我同Kate落咗車,佢一粒聲都唔出咁行係我前面,去到一間屋嘅前面,佢上咗幾級樓敲咗門之後就望住我,「幫手囉喼啦望!」雖然佢係講笑咁呼喝我,但被人咁點做嘢都唔係好好受。

嚟間屋同James屋企好唔同,James果種係好明顯好高貴好有設計嘅,相反呢間唔係獨立屋而係好似睇documentary個種一排嘅屋,表面睇嚟唔係好起眼,亦都唔係話特別靚。

我一邊幫佢攞喼,一邊係度觀察四圍有咩特別。

門突然打開,日個連約四十嘅中國女子行咗出嚟。「Hello!」Kate首先打破沉默。

我相信佢就係所謂嘅antie,雖然我唔知佢哋嘅關係,但呢一刻嘅我淨係需要有個地方住。「Hi!」我亦都跟住打招呼。

「咁耐架,我就嚟要出去做嘢啦。」Antie說道。

我哋一邊閒談,一面將行李搬入屋裡面。佢屋企有三層,不過地下果層無嘢,一入去就要上樓梯,去到一樓,係飯廳同廚房。 佢間屋離奇地陰森,唔知係唔係因為一過人住所以間屋大部份嘅地方都無開燈,唔怪得知Kate之前話呢度恐怖啦。

我一路搬個喼,一路跟住佢哋上,我真係唔明啲女人點解去一個禮拜都要執咁多嘢,唔講以為佢入面裝咗個人。二樓係antie間房同埋廁所,但呢一刻好撚恐怖,全層都無燈,又要刪哂啲房門,好似鬼屋一樣。

在上就係屋企嘅頂樓,頂樓有兩間房,一左一右,左邊個間明顯哋大間,入面有兩張單人床L字咁放喺房嘅兩邊,同埋大量嘅空間。雖然間房唔係細,但係佢果種Spacious 唔係靚嘅空間感,反而係恐怖嘅空間感,好難形容但係我希望你哋明。雖然唔係靚,但相比之下,右邊個間仲差,右邊間房啱啱好放得落一張床多少少,但係床上面堆滿晒雜物,亂到一個地步係連我都唔能夠接受。

Antie,可能都覺得尷尬,所以佢即刻閂咗房門話,「Er… 你倆個一間房ok架可?最多換衫落去廁所換啦,另外間房有啲亂唔係好方便啊。」

我聽完佢咁講心情極度糾結,但係佢都禁講啦,唔通我寄人籬下重要死lur咩。

我哋一齊入咗房,而antie亦都落咗樓下,好似話今晚都要返工唔會咁早返。

我見Kate 自己坐咗係門隔離嘅床邊係都執嘢,我只好坐係另外一張床到扮有嘢做。我哋一句嘢都無講過,氣氛有少少尷尬。

「我哋陣間做咩好啊?」我嘗試打破沉默,只係我而家諗返先名呢條問題聽落幾咁錯。

快 好心急 好好睇
留名
第一次睇完依啲故咁羨慕 平時諗都冇諗到出國讀書 依家突然好想可惜本身讀書廢英文廢同埋屋企冇錢 最重要係樓主依啲生活一定唔會發生係自己身上 同埋想問下依家Final year既生活都咁開心??加油出多啲文 支持
同埋今晚仲有冇
同埋今晚仲有冇

打緊
第一次睇完依啲故咁羨慕 平時諗都冇諗到出國讀書 依家突然好想可惜本身讀書廢英文廢同埋屋企冇錢 最重要係樓主依啲生活一定唔會發生係自己身上 同埋想問下依家Final year既生活都咁開心??加油出多啲文 支持

而家係好sad 極大對比
而家嘅故事可以做續集 睇睇大家反應啦
表示次次half-term都飛番香港
表示次次half-term都飛番香港

rich JJ

而家係好sad 極大對比
而家嘅故事可以做續集 睇睇大家反應啦

我諗反應實好好 等埋你依篇先訓

屌 好撚驚
同你差唔多年紀
亦係同年過英國

你驚咩

樓主係北愛個頭定邊到
我男朋友話帽去過house party
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞