【校園/甜】(新手)英國讀書的點滴

1001 回覆
405 Like 25 Dislike
夠鐘上水啦
【通告】今晚會延遲出文,敬請留意
【通告】今晚會延遲出文,敬請留意

唔好掛住扑野
冇文睇
是咪講緊今晚
文呢?就快12點啦
延遲左成日
唔知過咗幾耐,我就係咁唔敢郁,左右既膊頭都俾人捱住,我覺唔覺得對唔住Christy?我都係費事叫醒人姐。

突然,一個空姐行咗嚟走廊隔離,佢望住我,笑咗一笑,「先生飲啲咩啊?」

就係佢呢句,嘈醒咗我左邊既女伴,佢搖一搖頭整醒自己,再望一望我,似乎有少少尷尬。

「可樂呀唔該。」我其實有少少嬲,佢做咩整醒佢。

空姐純熟咁斟咗一杯嘢飲俾我,轉向我隔離嘅佢問,「小姐你呢?」

「Gin and tonic 啊。」原來飛機可以嗌酒架,我都係第一日知。

空姐攞咗杯冰同一支好滴骰嘅gin 比佢,然後就將手推車推前,向下一位進發。

我覺得身旁嘅佢越嚟越有趣,一個人飲酒,應該都係有啲咩唔開心吧。

只見佢冇開到支tonic water, 只係將Gin 倒入杯入面係度獨酌。

我覺得呢個女仔好型,好少可有女仔會自動自覺飲straight。我一路望住佢睇下佢嘅行為,講到尾,我唔係鍾意people watch,只係鍾意吸女姐。

見佢一啖就將全杯乾左,然後再係小酒樽都倒滿一杯。

佢轉過頭過嚟,望著我,似乎發現咗我一路係度望住佢,「你想飲咪講囉,係咁望住我做咩姐。」

面對佢咁樣嘅挑逗,我只能沉住氣,始終,唉住我膊頭嘅就係我女朋友。

「無呀。」我係咁意應下佢,費事engage係呢啲對話入面。

只見佢繼續自己飲埋淨低嘅酒,亦都無再撩我講嘢。

正當我以為同呢個大波靚女嘅情緣已盡嘅時候,佢挨咗落嚟我到。

「你唔mind架可?」佢係我耳邊細細聲講。

我無應佢,儘管我唔想對我嘅女朋友唔住,但係我又唔敢太大反應,費事嘈醒咗Christy,我亦唔知點解釋。

不過捱下亦都無傷大雅,反正之前都係咁捱啦。

佢望一望我見我無反應竟然大膽起嚟,繞住我隻手,佢成個胸壓晒落黎,我繼續我嘅poker face,唔諗住理佢。

見佢拎咗枱面杯酒嘗試飲埋佢,點知飛機突然遇到氣流一拋,佢倒咗半杯落自己到,我都忍唔住笑咗下。

佢整一整件衫,最後企咗起身,行咗去廁所到,「抵啦。」我心諗。

佢返嚟嘅時候,手上渣住一渣嘢,身上嘅外套亦完全zip up咗。

只見身邊嘅Christy 已經醒咗,我亦無再為意呢個奇怪嘅女仔。我哋食過出奇難食嘅飛機餐,Christy 亦都再次捱住我入睡。

我好快亦訓著左,到我醒返時候,我見我身邊呢位女士好就手地翹住我訓著左。

我既手臂被佢心口壓住,我覺得好軟熟,軟到有啲唔正常,唔通佢入面真空?只係單單諗下呢個概念我已經硬硬地。

我知你哋最期待嘅畫面係我即刻同呢條女搭上然後係飛機到瘋狂搞嘢,但現實又邊有禁理想呢。佢只係全程機攞對波係我手臂到磨,究竟佢係有心定無意?我不得而知,只記得佢臨落機前係我面錫左啖,我連佢叫咩名都唔知。

「你訓左全程喎傻豬。」我半到講笑禁同佢一齊行出機場,面對即將要分開,突然覺得有啲傷感。

我同佢係機場錫左好耐,應承好快會見之後就分道揚鑣,各自各返屋企。
冇啦?
甘小既出多兩編啦
甘小既出多兩編啦

甘你老母臭閪
甘小既出多兩編啦

甘你老母
甘小既出多兩編啦

甘你老母

轉身過去,我發現原來Christy唔係身邊真係好唔慣,我獨身行到去我約咗屋企人等嘅地方,心仍然係掛住Christy。

我send咗個text 比Christy,『好掛住你,做緊咩啊?』

唔知點解係學校,即使無得每秒覆住覺得佢好似係我身邊咁,但係而家係香港,反而好似佢離我好遠,可能係我有啲attachment issue 掛。

返到香港嘅第一日,當然都係花咗嚟陪屋企人,即使我同Christy text 嘅頻率同係學校差唔多,我哋嘅話題明顯地少咗,大家都知可以講下啲sweet 嘅嘢,無咩特別有建設嘅對話。

我哋整個weekend 都係陪自己嘅屋企人,原來返到香港大家有其他嘅commitment 要出嚟食個飯都係咁困難。

Weekend 終於過咗去,我星期一約咗Christy 係銅鑼灣等。

我拖住佢,由銅鑼灣一路行到去灣仔,沿途有咩有趣嘢就去睇下買下咁,拍拖嘅生活好開心。

明明係英國嘅時候好掛住香港嘅生活,但返到嚟嘅時候就覺得其實香港其實有好悶,過咗頭兩日之後已經唔知有咩好做。

我雖然每日都會約Christy出嚟,但我哋做嘅嘢都開始重複,唯獨係有一樣嘢冇做,冇錯,任何同性有關嘅嘢都無發生過。

點解?其實真係土地問題。我哋係香港除咗睇戲嘅時候會係戲院度手多多之外,根本連錫耐少少都驚俾人批鬥。(其實係Christy驚)

我屋企人返屋企嘅時間極唔規律,而佢屋企就長期有人係度,你教我邊度搵到地方搞嘢啊。

直至有一日,我知道我媽返咗大陸,就約咗佢上嚟我屋企。
係呢個位停
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞