減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike

當對上嗰位巴打食夠BMR1500,你做大量帶氧唔做負重,肌肉照樣會慢慢cut,所以最簡單係用TDEE去計算,運動就負重同帶氧都兼備,比例就跟據想燒脂定增肌去分配比例。
咪玩啦1200
Thank you ! 今個星期開始加重左,希望有用。

另外想問下巴打對嗰啲日本酵素有咩睇法。如果間唔中諗住去打個邊爐,打之前食嗰啲酵素有無幫助?係咪真係會無吸收咁多?
我覺得治標不治本
都係打邊爐嗰日 其他餐食少啲/唔食啦
試下先 唔該巴打
*分解protein用最多能量
thanks bro, 試下先,有時覺得要食足個kcal 好煩
試下先
thanks, 呢個post 長知識,我試下改個飲食,食番多d, 再操,睇下好唔好d

因為一直以來只係以為食少3500 kcal =輕1磅
只要每日kcal 少過所需越多,咁就會減得越快
bmr未計普通活動量, 未計caloric deficit, TDEE減咗1000 又難食夠protein
佢亂講
thanks 師兄,剛開始覺得有d 難去入手
新手 如無時間自己煮 一日三餐只可係街食
想增肥
有無d係街就搞掂到
想試試2500 卡一日先
增肥
同埋想問下樓主舉重係幾時先知應該要加磅?
最重重量下perfect form做到8-12下
你自己睇翻佢條片,拍晒一日食咩
大概有數得計啦,雖然我自己都唔多信
睇過啦
肯定唔止1200 我唔知你點計
例如我2頭做到12磅 7-8下 10磅就12-15下都得 咁應該做幾磅好啲呢?
唔知你覺得幾多?
就算唔計食,有人計過佢咁嘅重量要用咁嘅速度跌磅都起碼食少過tdee成千以上
起碼1800
佢力量無減 肌肉量無減
覺得ok 咪照去囉
本來維持每日intake 可能食2500卡

減600-800卡去cut 唔出奇
佢咁既身形 運動量
正常每日2500卡 好正常
做帶氧最辛苦
其實增肌減脂有冇可能同時做到?

想將體脂由13% 減到10%內,又唔想少咗啲肌肉
true
係咪冇可能做到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞