減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
夏天個個都cutting ,搞到我都想cut埋一份
雖然有少少肥,但仲未夠肉,睇黎都要放棄今個夏天
好 過兩個月再上嚟報告
煮過肉d水 hi埋落菜 其實都唔係咁好
分開一路食 一路煮就最好,每樣都係幾分鐘
Mini cut
啲水熟咗唔驚嘅
我就係驚生肉同菜撈埋一齊煮會有交叉感染果啲問題
不過諗諗吓, 煲湯都係差唔多原理姐, 應該冇問題掛
問題就一定無既,d水煮到咁熱
bulk完想cut了
係咪飲食低碳水高蛋白就夠?
想問下我tdee係2184

咁想減肥就要1800,1900左右?

有冇咩減肥餐單 早餐同午餐推介,夜晚會食屋企飯,晚餐係咪要用個磅磅番d野食幾多克計番卡路里
本身唔識煮飯
利申:68kg,36腰
見到條片講飲食 想share
https://youtu.be/hyMpeW5E4T8
無所謂 睇tdee
Lm
175cm 84kg, 主要都係中央肥胖. 最近開始培養早訓, 早起做完GYM 先番工. 一星期做3~4日, 做一個鐘到, 分開胸+二頭, 背+三頭, 腳+膊. 平日三餐盡量都係雞, 紅腰/鷹咀豆, 蛋, 菜, 納豆, 少少飯/麵包. 當然都會有其他餸, 但盡量都係少油, 白灼/蒸為主. 每日有飲咖啡, 都係無糖加脫脂奶.
一星期有一兩餐因為應酬避唔到, 盡量都唔會夾太多黎食.
玩左3~4個月Feel 到個人結實左但體重無乜變到, 係唔係應該要加番啲cardio/做下HIIT 會好啲?
另外想問下應酬避開左啤酒, 但紅酒/烈酒影響大唔大?
增肥
依家比平時1日食多600卡左右
增左兩星期左右
只係痾多左爛屎
重得果3磅
點改善?
好難再食多d野
兩個禮拜已經3磅仲想點?
其實tdee冇咁易計到 真實個數, 你可以試左一星期1800 1900,
如果落唔到磅 先再減
飲gainer囉, 如果真係想上快D
ok 我試下
唔識煮野食真係幾煩
lm
自己估算下D 野食 幾多卡 就得, 我個人就覺得 又唔係職業 , 唔洗計到咁準
第一次增肥,唔清楚咁樣係快定慢
已經飲緊代餐粉
gainer難飲到想嘔
vanilla定朱古力都係
進度算係咁架喇,有上咪ok囉,唔洗心急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞