減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
應該係 btw絲打同你身形應該差唔多 有無興趣留個tg互相支持下

係我搞亂咗 sor 自
亂埋我
有無p記新手一齊gym
Tg: https://t.me/areuok
睇左#1未
有d人 fasting 其間飲齋啡,唔驚個胃奶嘢咩?
睇人既姐 好多人一起身就飲
如果目標係每日食2000咁樣有冇咩建議?
早餐:3隻蛋,190ml 麥皮 400
午餐:400g 雞胸,60g 西蘭花 680
晚餐:50g白飯,3隻蛋,400g雞胸 1000

其實菜食幾多有冇所謂同埋有冇咩網或者YouTube channel可以學下唔同食譜?
一餐食到400g雞胸我食唔到 佩服
大概係一日25g纖維就ok 食多啲都好 冇咁快餓因為消化得慢 卡路里低

專門講bodybuilding食譜嘅channel就唔知
但好多youtuber有時都會教點煮點調味
Zac Perna
Brandon Harding
Mike Thurston
可以參考下
好葡萄外國啲野咁平連生果都有一大pack急凍 一大pack雞咁賣
佢係咪計熟重呀?
生重一餐400g真係幾多
一日生重800g雞胸
差唔多190g protein 計埋其他蛋嗰啲
200g都有 會唔會多得濟
我300都試過啦
其實幾多protein 好睇飲食模式,如果cutting 食好低碳係會高啲protein 比例
我想問下
啱啱開始做gym 176 64
想上到70 有fd叫我飲jumbo 每日2次 每次兩”殼”
而我都開始飲緊
1個禮拜操4至5日 每次操完第2日都會酸痛

我想問有無咩大問題咁樣
因為我個fd係操開gym既人
奶?
如果增肌減脂持續左2星期
tdee 2650
我食2250
冇體脂磅/夾 身體重量冇乜變化
係冇進展定係 增肌重量=減脂重量?
目側冇乜分別 線條感覺上有明顯左嘅(可能心理作用)
應該食少啲?定繼續多一陣先?
冇變化可以係+肌肉-脂肪
買個磅好D 雖然唔準 但新減舊就知道進展係點
繼續多一陣先
如果改成咁樣大家點睇
早餐:3隻蛋,200ml 麥皮 1杯奶 598
午餐:200g 雞胸,100g西蘭花 1個蘋果 1 杯奶 574
晚餐:90g白飯,3隻蛋,150g雞胸 150g西蘭花 806
1個蘋果

Total :大約2000
全部計生重咁樣蛋白質會唔會都係太多同埋夠唔夠鈣質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞