減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike

1750好快食完😂
點解你有得睇埋protein fat carbs
我入完資料得calories
TDEE 講2200
哦 原來我無計macro
佢叫我食194g protein
一黎肥人本身日日都做緊負重 唔會話排骨咁真係0肌肉
二黎佢照返正常食量就自然Keep正常體重
三黎杜生都係做尖又有教練跟
唔會唔叫佢做負重嘅
做完iifym個網
個tdee result佢係email send黎?
收唔到既
家中重訓有咩好推介?
淨係買個啞鈴黎舉得唔得?
試多次啦
想問下宜家我170cm 69kg
如果我想要有多啲肌肉線條,係咪淨係做重訓就得?洗唔洗再增重?
69Kg你 body fat幾多先,如果已經得5%body fat
應該已經做到你所謂既有多d肌肉線條
應該大概25-30%,照你咁講即係唔洗點增重,keep住做重訓就得?
一對啞鈴同健身櫈可以練全身
https://youtu.be/RFhJVrRgDfs
不過落街/GYM當然會有更多動作選擇
體脂愈低就愈明顯
如果體脂低都唔夠明顯唔滿意即係肌肉唔夠大
25%體脂嘅話都應該可以減減脂睇下情況先
錯,你要搞清楚 30% 體脂同5%體脂 ,肌肉量係唔同
你咁高體脂 即係勁少肌肉,修到10%體脂 都唔會有線條
你而家應該做多d重量訓練,新手期係可以做到增肌同時減脂,做返半年再睇進度
錯,係指唔關增唔增重事,重量暫時唔係重點,就算有增有減 意義不大,因為你肌肉量一定唔夠,同埋唔知你目標係要點
多謝回答
睇黎我一路都錯concept ,以為要有一定體重先可以增到肌
正,即刻去買埋健身櫈先
如果體脂不變, 即係你照鏡睇落冇肥到, 但體重重左, 咪即係肌肉增多左
但如果你體重冇變, 唔代表你冇效果, 因為可能係體脂低左, 肌肉量多左
咁既情況, 睇鏡應該都會睇到少少分別
當然做重左 都可以部份反映到肌肉量有上升,
點解話係部份反映, 因為除左肌肉量多左,
你技巧好左 等等仲多因素,都可以做重左,

所以你而家搏命狂重訓 其實都可以, 1日操4 5日 1個鐘咁

btw 有你而家既體態相 同埋目標相 大家會易D俾到意見
1日操4 5日咁癲
一星期呀 打錯
肥妹想減脂 食whey會唔會幫到
行經嗰d舖頭覺得好似專for大隻佬咁
我有睇呀
知道其實whey都只不過係protein
主要係想問吓入邊嘅其他成份會唔會影響減脂
例如係咪一定好多糖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞