減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
同埋係咪最少要做30分鐘 係gym做cardio好悶
你食屎比較快
悶就去食屎啦 記得叫埋你老母喎
樓主做乜尻
但你而家有排未都bmr呀嘛
你咁快tdee減1000只會容易反彈兼燒肌肉
你個餐單over咗啦 你tdee成3千幾 你重量一定有返咁上下你以前係食開咩㗎(認真問)
咁你唯有買個體脂磅作升降參考
我問你做乜鳩呀屌你老母 第一頁啲字唔撚識睇呀
多謝巴打回覆

我原本245磅
依家222磅

我用第一頁個計算機計
我個BMR出黎係2207
依家TDEE 係3800 (因為我5-6日都會做運動)

我有計過個餐單
早餐
74kcal 1片麥包 x4 = 296kcal
2隻煎蛋 = 200kcal
香蕉 1條 = 100kcal

午餐
白飯 200g =260kcal
肉 = 400kcal
菜 = 150kcal

晚餐
74kcal 1片麥包 x3 = 222 kcal
3隻烚蛋 = 180kcal
燈 = 80kcal
頂都係1900kcal 瘦肉個度未必夠400kcal添

我以前經常出街食
m記成日食 又無節制 薯片當一餐
汽水當水飲
第一頁有講咩,我睇左兩次都無,係咪我眼殘
樓主食粉食到忽左
,有冇人可以答我
有無新手一齊p記做 想一齊研究下
減脂目標係要減低body fat嘅情況下盡量唔燒到肌肉 點樣做到呢?就係食夠營養啦

增肌目標當然係要增加肌肉size
增肌唔多唔少都會增到body fat十分正常 前提係要train夠

我忽咗又有乜所謂
用細盒史雲生清雞湯加兩隻雞蛋 整蒸水蛋o唔ok

烚蛋食到悶
我都新手,join p記無耐
樓主點睇deload?
係咪必須?
操左成年,最近忽然又跌力又focus 唔到做尖
明明哩一幾星期都仲上緊力,哩一兩日就忽然變到咁,係咪要de一de佢?
但成日都覺得咁好似會晒左一個禮拜咁
有計啱就ok
我唔做deload嘅
我一嚟就抖一個禮拜(可能4-5個月一次 ) 亂鳩食野所以比唔到意見

試下de啦 做gym永遠都係試出嚟
你長遠咁睇 操10年 呢一個deload禮拜根本唔算得係乜
休息係為咗行更遠嘅路
假設我第二日已經有翻啲態係咪都要keep住繼續deload?
定係有態就可以繼續去馬?
另外係咪一定要de一個禮拜?2-3日得唔得?
冇試過 唔知呢
de夠佢7日咪當抖下囉諗咁多做咩姐
Ok,一於de de佢
希望de完有進步
Lm
請問有無d咩apps會set動作?例如今日操背同2頭 佢會lost出黎
Apple watch用開strong
覺得幾好
樓主我想問 如果我食低過TDEE 但做肌肉訓練 而食足蛋白質 咁叫唔叫消脂 加增肌同時進行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞