減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
想問下如果捱兩餐肚餓會唔會消肌?定係會消脂方先?
想請問一下,成日話減肥係帶氧加增肌既運動都要做,咁增肌係增邊到既肌肉,同埋要做啲咩動作呀?
On9
咩on9,
有時星期五六夜晚個餐冇食, 下一日訓到下午3~4點差唔多24個鐘冇野落肚, 起身好攰d肌肉軟曬都唔知係咪消左肌
不過上網睇話消化次序係
1. 岩岩食個餐既carbonhydrates
2. 血入面既glycogen (24個鐘貨仔左右)
3. 肝臟附近脂肪
4. 脂肪
5. 肌肉
就咁睇好似唔怕會消肌
所以係度諗如果做fully body重訓後即食carbonhydrates + protein, 之後下一日唔食野, 可唔可以build 肌 + 消脂?
大定討論下
On9
淨你識講on9點解你唔解釋下邊度錯?
你呢d人冇input就死開啦,
就算係錯都可以討論下邊度錯之後留record比其他人做參考
留底"on9"兩隻字幫到邊個?
就係on9到答你都廢事
先唔好計你哩啲bro science 一早已經被拉翻,其實你啲問題一google 已經出晒黎,神早比人講到爛
就係google左好多, 人都仲係咁講反而唔見你所講咁"比人推翻左", 一係你拎篇文黎答, 一係你拎自己經驗黎答, 唔係咩叫討論?
你就咁答句on9又冇任何資訊, 如果你咁廢事答咁不屑既話你不如直接唔好覆啦, 你覆黎做咩je? 攞彩呀? 呢度大家都睇得出係認真post真係討論野既, 你要派膠就行埋一邊啦, 我有講錯你咩?
定係係意思係話呢個post小圈子黎
唔比其他人問野,淨係你准講自己想講既野?
人地講野你就淨係屌人唔會答人?
你唔答唔討論咪唔好覆比其他人覆囉, 搞臭人地個問題你威D咩?
係個post入面都要扮大佬呀?
樓上係咪想講斷食法呀 too long didn’t read
一早就講左健身要健埋心
唔知點解操左3個月每個星期3-4次而家肌肉開始愈黎愈快攰,休息左三日再去舉都係咁,好快攰舉唔返之前個重同埋喧多下,呢個時期應該逼自己間硬舉定係再繼續休息?還是係食得唔夠野?

唔該曬
如果咁係咪試吓deload會好d
利申唔識 留名學嘢
試左一個月cutting, 70kg -> 67kg, bf 17% -> 14%

方法:IF 16/8, calorie deficit, 5日重訓 2日hiit

腹肌開始現,力量無減弱,但係只能夠maintain做唔到overload
因為好影攰舉唔返咁多下唯有減重⋯
其實有咩辦法?
減緊脂食唔夠Bmr係唔係之後真係會容易肥返?
因為本身自己唔係幾識煮野所以都係求其烚就算
依家嘅食法都係高蛋白質 低澱粉,近排先知道自己bmr大約1350,因為有習慣記錄低自己食咗啲咩,先發現自己呢幾個月嚟 大約一星期只有一兩日係食過bmr,依家其實我已經減夠,開始想唔洗食得太清淡,但係又好驚反彈,可以點算
先搞清楚bmr 同tdee
想問其實徒手嘅運動(eg coffee lam個啲片啲抬腿動作)其實有冇用?
定係一定要用dumbbell 或者gym room做機先叫重訓?
抬腿,體重深蹲嗰啲零作用咁濟
如果話掌上壓嗰啲就唔同講法
我知兩樣嘢嘅分別啊 bmr係基礎代謝率 tdee係計埋自己嘅活動量嘛 問題係我真係有時食清到bmr都唔過
唔係零作用既,實比咩都唔做好既
只要唔過tdee咪唔會肥,你咪唔好食咁清,睇下反唔反彈先囉
死返去圈養 學睇字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞