減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
主要唔明係做帶氧運動+食低過TDEE,肥咗,體脂暴升

反而日日自助餐咁食,食超過TDEE 幾百卡,零運動,會瘦

呢點唔明
做完運動肚餓會食仲多
我做完運動無咩食慾,同埋飲好多水,或者半杯無糖豆漿,食灣都係食一個portion 就飽

仲有我好肯定我無食多到,我有計著份量,屋企都有個scale 計著

但上面又話 飽=/=夠
下胸唔使特別練 有個講法係BB Bench press到225就自然有下胸
總之beginner就操爆flat bench for overall size ok
懷疑身體代謝被 5:2 intermittent fasting 以及 HIIT chok 起咗

day1全日食 600kCal 之後兩日都食TDEE, day2晚飯前做 HIIT,day3 晚飯前跑步半個鐘,結果day4朝早仲輕過day2 朝早。過往通常斷食完之後嗰朝大跌磅,之後持續反彈,但今次竟然唔彈且繼續跌

過往一路都係夜晚比早上重1-2磅,之後到第二朝又跌返1-2磅,但今次 day3 夜晚竟然輕過當日早上,完全係 unprecedented
我想問減重係咪做完運動最好1-2個鐘唔好食野住?
我幫樓主比嘅
Sor 睇漏左當我冇講過
Thanks
做完膊嘅時候明顯右膊有feel過左膊 係咪我用錯力?
我都係呀 直頭係右半身
年紀大
但係有啲動作我已經左右膊單獨做點解會咁
過咗一星期 體重輕咗0.5kg 但body fat and muscle rate冇變 我覺得係食唔夠protein 樓主有冇啲多protein嘅餐單/嘢食介紹下 我已經日日都有食兩隻boiled eggs
如果係gym 到無教練無營養師。 點先check 到自已既體重增加係 肌肉既增加定脂肪增加?

肚好似細左但升左差唔多1kg
我想試
如果都係反彈咗

完成今個星期第二日5:2輕斷食之後磅數一路反彈,每日反彈一磅幾

今個星期總結都係跌1磅
Lm
再減多d碳水?
有冇weight train?
家樂坊15/F
多數都係portion問題 左邊唔常用好容易用肩斜
有冇做shoulder press?
對住鏡做我覺得幾有用
想問下食益生菌係增肥定減肥?
係痾屎
想問 計完tdee同bmr
如果減脂就要食低過tdee
但做運動既話個日既tdee應該會高過無做運動既日子
咁無做運動個日應該相對食少啲?
定係我唔應該理佢?
你有冇計下自己每日食左幾多protein
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞