減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
睇到你最尾呢句好唔認同
要改變就要逼自己架啦 叫個肥人減肥食少啲佢都辛苦啦 你估啲大隻佬餐餐餵豬咁食法好過癮咩

有人基因好咪1g per kg 咁食就得,亦有人吸收差要食夠1g per lb
咁唔知自己係邊類人嘅時候 食多無妨掛
個肚谷住谷住
請教樓主

想問如果增肌減脂一齊進行 應該食夠tdee定照tdee-500
Bulking 要tdee+500
Cutting 要tdee-500
咁從bulking 轉cutting 你地會點過度?
從tdee+400咁慢慢減到-500
定真接drop落-500?
最多tdee-200
開頭食住tdee 2-3星期睇點先

記得唔好睇磅做人
因為肌肉升 脂肪跌 個磅都可能唔變
完全唔準
唔重訓好難落磅喎
直接落會適應唔到
我會一星期 -100/+100
如果一星期減/加唔到一磅就再-/+ 100calories
cut嘅話慢慢再加cardio
bulk嘅話就慢慢減cardio 甚至直頭唔做 cardio麻撚煩
希望大家可以解答我

一般講法,均速長跑係有氧,舉重操肌係無氧。亦有話長時間保持中等心跳係有氧,高心跳捱唔到幾多下嘅係無氧。咁係唔係可以理解,舉重期間應該高心跳?你哋操肌時心跳有幾高?

我個問題係,平時長途跑步可以一路keep住心跳140-160,但舉重時,無論係1RM 定15RM,操到有幾力竭都好,心跳都唔會超過110。。。。係唔係我有問題?會唔會影響個操肌效果?

有錯請屌
咁係唔係可以理解,舉重期間應該高心跳
唔明點解你前面幾句野 就得出依個理解

唔過110咪唔過,你負荷到,個心跳率咪唔升囉
個心負荷唔到,先會可能影響到操肌
新手想減脂
170cm 60kg 有個肚腩
啱啱join左gym 會keep住一星期4-5日
想問下係咪食少啲鹽糖 食少啲份量
加上勤力啲跑步 就會有成效?

咁嘅比例似skinny
唔好跑喇,主攻重訓,食tdee-100/200
竟然
因為呢一年食得好放肆 肚同腰啲肥肉出哂黎
比多少少資料
有肚腩、腰贅肉 但四肢其實冇乜肌肉
呢個case 應該先減脂 定重訓就可以改善到?
想攞個大方向先
唔該哂各位巴打
最近開始做gym
高183 重65到
隻手瘦到仆街 主要想令隻手粗啲
上網爬過文 話新手最緊要練下啲主要肌群
跟住我就每次gym都做plank或者bobby jump既複合練習 再加胸 and 背 and 核心各一既練習
姐係
1. Plank or bobby jump
2.胸
3.背
4.core

每星期三次到
想問下意見
感謝巴打
屌戇鳩 又係問食少份量係咪有用
#1#2睇都唔柒睇 我屌你老母
#1#2睇都唔柒睇 我屌你老母
plank bobby jump no use

day1 chest tricep shoulders
day2 back bicep
day3 legs
just add core to any day if you want to
即係唔使高心跳率?
言下之意食唔夠低過tdee
就算keep住做落去都唔會增肌
如果新手 tdee-100/200
仲會增到肌

如果唔係新手 必須tdee+
Thanks bro
咁如果當淨係做chest
我要盡做多幾部chest既機
定係做一部就ok?
至少2部啦chest機
一推一fly
想知大家做Gym通常會做幾多個動作同幾耐
利申 新手 一次去一個鐘到
1hr差唔多啦
4-5動作x 4-5sets

頭盔
我既見解:
小肌肉12-16 sets
大肌肉16-21 sets
如果做完胸做三頭的話 三頭2-3動作就搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞