減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
巴打好詳細,想問下你會點制定自己餐單?岩岩開始左半年左右,呢排想減脂見腹肌再增,大部份時間食得好清,有飲whey 同埋一星期3 天左右gym
我唔定餐單
行入惠康嗰個星期想食邊種菜 邊種肉 就買
嚟嚟去去都係#1嗰堆薯仔飯番薯雞牛三文魚西蘭花蘆筍菜心etc
Pixel巴通常bulk到咩狀態先cut?
Bulk 到好迷惘
通常bulk之前我會定個目標體重
總之話撚知係肥定係肌肉總之到咗target就cut通常應該18 19%左右

我而家都好想要個局外人嚟幫下我旁觀者清

4月頭開始cut緊, for fun only 想睇下cut到9-10%係咩樣

但上個月決定咗參加11月比賽
而家覺得cut到燒咗唔少肌肉覺得11月嗰陣會唔夠size
所以掙扎緊應唔應該嗱嗱聲認真lean bulk返3個月 姐係大概bulk到8月1 再cut

如果我而家唔bulk
得兩條路 一係maintain一係繼續cut
假設繼續cut 無理由一路cut到10月幾 一定渣都冇 變條柴
假設maintain 到10月幾又唔夠size
今日第二日重訓,點解有種上癮既感覺
啱喇唔好俾佢停
Bulk到8 9月睇狀態先算啦
好喇
用target weight 嘅bulk都好似唔錯

有局外人幫眼真係好好多,自己望通常都涉及太多個人主觀(多數肥會好覺,增肌就唔覺

你個情況我覺得要睇翻你個人有冇信心可以3個月cut到最fit狀態
如果有嘅未試下食翻maintain 多少少囉,雖然3個月我唔覺得size會大得幾多
但至少個人嘅心態會冇咁辛苦,如果唔係你一路要keep住cutting 嘅狀態去到11月都仲有成半年,諗落都痛苦
姐係我呢個階段應該一心增咗肌先
唔洗諗其他野住?

食方面反而日日都有食雞胸 多菜
正常食三餐
但好似都唔太長肌肉

想請教下仲有咩要改善返好
你啱我都有咁諗過
希望博盡一磅肌肉得一磅聽日嚟料bulk
8月strict cut
食多肉唔夠㗎 好多時都under estimate 諗唔到個中文係咩
會唔會係你練唔夠?瞓唔夠?
始終唔係玩一次就完嘛,唔bulk咪哂左半年時間?
有條件就食多d唔同蛋白質啦
我之前有跑都係生肌生得好慢,想行肌嘅你唔跑再觀察下先
加油
Btw pixel巴cutting 會唔會行機?
如果會通常會點分配/行幾耐?
有冇巴打知坊間果d體脂磅準唔準
練力+帶氧+控制飲食減左半年而家個磅數卡住左唔識郁,唔知自己減夠未,睇果張body fat既圖都唔知自己係幾多%
食得少力量又加得好慢,而家好似唔上唔落咁兩頭唔到岸
係啊 自出自入
其實你地有冇tg/whatsapp group? 可以一齊motivate大家
星期日上去玩下先
thz ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞