減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
點樣可以知自己夠唔夠蛋白質?睇下尿泡厚唔厚?
你想點變?想大隻就唔駛刻意減糖同麵包
但你飲WHEY咁估你都想大隻,食多一件兩扒,麵包唔駛戒,或者食麵片,零食食硬殼果:果仁、腰果個D食多D
最好少食豬肉啦
健身公認標準係最少每公斤體重1.5g以上
大部人份都係食到2左右 3/4都唔係冇
要自己試下咩數量岩自己

如果有尿泡....
最好飲多D水 或者搵醫生檢查下
正常唔會有
豬肉脂肪高蛋質含量低,除左豬肉之外各有好處:
雞胸大熱,好低脂,蛋白質人類吸收效果好
牛肉蛋白質含量高,有CREATINE有鋅(好似修幫助荷爾蒙分泌),不過有D部份都好肥
魚肉最低脂但同時蛋白質含量都低
豬肉就係有肥同蛋白質含量低
其他D好少人食既羊啊個D唔知
睇張家輝編訪問講佢為拍戲嘅健身及 nutrition ,話搞到尿泡成吋厚,要沖幾次廁所
十個有九個都會話白烚雞胸肉

我就 prefer 生啪罐頭橄欖油沙甸魚

吞拿魚含水銀量高,少食為妙
增磅就話食高過tdee 姐,
增肌既話食多過bmr 再high protein 加 做gym 咪得
豬肉最大問題係太瘦嘅豬肉點整都好難食
喂啊,瘦叉好似肉乾咁個D去飲食台講啦
180cm 78kg 平時有跑開步
著哂衫望落唔肥 猶其係上半身唔算肥
但我既脂肪積哂落下半身
屎忽勁大 大脾勁粗 望落勁好生養咁
著長褲好樣衰
想問下有冇咩workout, 訓練係可以鞏固同強化下肢肌肉睇落冇咁好?
我係想練肌 但因為我依家有啲肥 體脂去到22.6 70公斤 高173
想要想減一減脂再操肌
有睇樓主嘅po 知道減脂增肌可以一齊練 只係我依家唔多見成效 所以先戒糖同麵包 再限制卡路里
唔知咁樣有冇問題?
如果女仔想減手臂/大脾 係咪重訓都係做10-12下嘅重量3-4set?
我而家係做25-30下嘅重量,4set。
Thank you
增磅同增肌點分
想問下係邊間黎
留名
咪247間野叫247呀
女仔12-15就ok
整體減肥。
增磅可以係純增脂肪
但都係一句姐 行內人講上磅 就明係解bulking phase
新手增肌減脂中 一直以來都冇計熱量嘅習慣 因為覺得點食都無咩可以過量 容易口痕但唔算大食
點知頭先計一計個TDEE同埋平時食開每日嘅熱量 先發覺原來每日吸收嘅熱量唔夠基礎代謝嘅1500
唔肯定有冇計錯 但得1000左右好似少得好離譜
熱量過少係咪會影響減肥效果?
同埋想問下樓主有冇咩意見可以比下我 唔知應該食多啲乜嘢增加熱量

簡單講下平時食開嘅餐單 每日都大同小異:
午餐香蕉1條 蛋1-2隻 2粒奇異果 同一杯無糖鮮奶咖啡
晚餐炒雜菜 300g左右 加半舊仔煎三文魚 同埋焗雞胸 唔太識睇個重量 大概一隻手掌左右
有時一係會煲個蕃茄粟米湯 一係開罐茄汁焗豆
基本上都好飽 食完個肚會好帳

儘量做緊18/6斷食 另外會食完午餐先去做gym 所以怕食太飽唔敢食多

求意見
想增強線條
係咪食whey就夠
點睇都唔止1000卡啦
食 whey就可以加強線條

樓主咁大篇有用資訊,究竟你有無睇㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞