減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
咁做嗰日剩做1set,20分鐘就夠?
多謝
危險意思係overdose
有家族遺傳病既人食creatine有可能加速甩頭髮
因爲食creatine會增加DHT
正常人食好安全放心
而家176左右高,之前80多d減到而家73kg,間唔中都有做下重訓,但一直都減唔到落6x kg,而家有個肚腩仔同d手腳仲係有d肉,自問食野無超標,好少食甜野,好似到左樽頸位咁,想問下可以點檢討同埋如果我想減到個人睇落唔瘦但結實應該要減到幾多kg?
睇落唔瘦但結實 要視乎你宜家肌肉量同脂肪%係點先可以評估
肌肉量高 手腳既肉自然感覺少左
我覺得心肺唔洗做咁多 重訓要加
我估你應該係skinny fat 即肌肉太少
配合 calorie-deficit diet,暫時 keep 住每星期跌兩磅,以朝早起身屙完尿計
Lm
下面果條咁輕鬆根本唔算係hiit , 見到一set 做17分鐘就想笑
扯到超過 95% mhr 就當係 ga la
留名
重有個危險...
次次Loading期放屁都好臭
呱哥終於捕到你
95%心跳率維持 1x 分鐘 , 你得唔得?
rest period 嗰陣量度,又真係超過 180 喎,求指教
跑 17 分鐘步應該同佢做 17分鐘個消脂效果差唔多
巴打可以全程 70%mhr 以下做晒?
我只係想講 17分鐘果種未必有 HIIT 效果 ,

但如果當成一般帶氧運動咁做又當然無問題啦
你deficit 幾多?keep住做運動?
TDEE 2300kCal
平日食大約 1800kCal
2-3日 hiit
2-3日 cardio
1日 fasting
唔連續日子做同一樣嘢
一日只做一樣嘢
補充
平日返工每小時抽5分鐘,落6層樓梯之後上6層樓梯
新手
想減脂同增肌同時進行
主要係練緊腹同屎忽
做YouTube workout 大概兩個月
有食少到 食雞胸同蛋 TDEE係1600
但呢兩個月體重無改變過
係咩原因同可以點
我覺得10成9係飲食出事
你平日食乜野 落咩汁

youtube workout係咩workout
BMR正常要1500幾或以上,我得1450。應該可以點提升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞