減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
想問下樓樓主減肥上意見

我161高 以前grad個陣最瘦56/57kg

返咗工之後暴脹去到65/66kg
最近做返運動同控制食量就落返63kg
我一日平均2/3日都會做gym

早餐:兩隻蛋 + 一塊烘多士加honey/ cheese/ smoked salmon
Lunch: 帶飯 都係少飯多菜少少肉
Dinner:多數烚幾條菜同幾塊魚片仔

但係都係減得好好好好慢 想問下有咩可以改下 例如應該唔做gym only cardio?

另外唔知像得多水關唔關事 我日日都飲2L水到 朝朝磅重都減得好少好氣餒
想減我快d咪跑一兩日步囉
邊度買牛肉會平啲
平時都係食雞 吞拿魚多
姐係以上不變 要加跑多兩日步? 平均6-7speed 4-050 mins ok?

我唔係好識計重量 入左個大概
冇9都唔算跑啦
買食物磅
跑9跑唔到9個字
唔好跑咁耐囉。。。
你跑咁慢上唔到心跳率不如唔好跑
啲人戇鳩屌 晒鳩我時間打呢篇
絲打來?
係呀
試過日日跑步游水workout節食
最底都係45
想減脂 平時都唔係好食澱粉 食開蛋白質多 應該跟低醣定生酮食驚跟生酮會食得太多脂肪利申 一個禮拜2-3日重訓 呢兩個禮拜試緊16:8斷食法
巴打我想知道減肥的話,食得過少會點?

例如食TDEE -1000kcal
燒埋唔少肌肉 而且易反彈
要肯定track野食冇track錯 睇清楚mfp
磅啱份量
最緊要食protein 原因:分解protein要用能量,protein維持飽得耐,protein最低機會被轉為脂肪
飲多啲水 每日最少3L 平均分配 飲多水先會排水
唔好睇個磅 只作參考 自己照鏡最準
磅重以week為單位 唔好一日輕一日重就以為冇效
掉返轉先啱 寧願做weight training skip cardio
but why not both
情況:你同步bulk+cut緊
1:先當你計啱,熱量過少影響肌肉生長。脂肪又減太快 容易反彈
2:你有冇睇晒#1#2㗎
btw track野用英文野食好啲
要confirm track得啱唔啱可以去Google search
例如calories in 100g boiled chicken breast. 對返mfp 差唔多就ok
咁其實係咪即係話,無輪想增肌減脂又好,or 純減肥,都唔好食太少?最好TDEE 減10-20% 再做運動?
高過bmr 就唔怕消肌
係 太多唔得 太少唔得
bmr未計普通活動量, 未計caloric deficit, TDEE_咗1000都好難食夠protein喎 點高過bmr就唔燒呀師兄 咪亂講喎
我覺得要cut咁多黎減係比啲肌肉量超多嘅人用黎short cut.
好似蓋伊早排條cutting 片都係食around 1200千一日,普通人有乜可能食咁少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞