減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
應該話,進步慢可能係肌肉習慣左你咁操,d次序轉一轉又會有新刺激
你試左夾胸擺最頭先,應該可以夾重好多,同埋係孤立動作,可以整攰左個胸先,之後可以揸盡d
唔記得依招咩名堂
入面簡介有解釋
咁推胸未會細力左?
理解唔到個邏輯
推胸可以用3頭膊 補返, 個重量咪可以唔會跌, 但夾胸做重左,
咁個胸訓練量自然咪高左 (好似係)
不過我覺得比較明顯係, 夾胸時可以幫胸熱身先, 跟住做推胸時, 感應會強D
你玩下試下先囉
你地感冒或者其他病會唔會停幾日好番先再做?
最近試動作神經刻蝕法 (greasing the groove), 用來提升 rep 效果幾好

一個動作做 5 set, 第一 set 做到 failure 為止,之後 4 set 做嘅 rep 係第一 set 嘅一半,每set 相隔不少於 15 分鐘。
幾聲咳或者喉嚨痛照去發燒肚痛嘔就不了
每set 相隔不少於 15 分鐘

又學到野
今晚喺燒味鋪買咗半隻白切雞,返到屋企用熱水淥一淥,飛咗啲油同咸味,連盒磅一磅550g,食完ok飽。再磅返個盒同雞骨雞皮,180g。即係食咗370g純雞肉,差唔多成100g蛋白質
啲油入晒肉
買咗幾錢
白切雞,唔算太油,再熱水淥一淥飛油。當然去到你哋玩比賽級,半滴油都要計清楚,緊係唔食得啦
一般求蛋白質增肌平民,平時食清淡啲,偶然呢種食法應該可以啩。
45蚊半隻
減咗3個月 輕咗4kg
但得上半身明顯瘦咗對腳無乜點變
又話會全身瘦既
唔係好識煮嘢, 但想食得健康啲
其實可唔可以雞胸肉 + 西蘭花 + 蛋 同一時係一個煲度烚
分開整好嘥時間
唔知洗咗仲有幾多呢
btw 你一餐食晒半隻?冇咁好喎
有冇練腳先?
可唔可以幫手睇下我個case 一直有做開運動係好active個種 但因為某d原因停咗 有一日發覺自己肥左好多之後開始做反gym但因為反工 都忙 一個星期大概做到三日占 依家目標係想減肥+增肌
想問下如果飲isolated protein 會唔會可能快d生肌肉 但因為之前一直冇飲 所以都無從入手 怕唔識亂飲會變死肥仔
......
可以, 點解唔得?
就咁買平個D whey protein 就得, 唔洗買isolated , 貴好多,
但唔係差好多卡路里 同埋可以多1 2 3g protein 好少
Isolate 通常係有乳糖不耐症既 或者有錢無地方洗既 先會買黎飲
又真係無特別練
本身都已經肌肉型
蛋唔好同時落 個殼好污糟
落雞先 煮到咁上下先落西蘭花 咁唔係西蘭花會太熟
我覺得只係減得唔夠 但都要睇下而家係咩情況先可以判定

聽落好似好兒戲但係
減到咁上下就會減到 "Eventually"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞