減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
啱 唔知你係絲
咁繼續我地嘅問題 一日食1200 但我好多數都只係lunch先食麵/飯 定係我應該plan哂meal plan去做好啲?
唔好食飯 食米線/米粉
跟住食多啲菜同肉
另外麵包餅乾都唔好食
姐係早晚都食爆蛋白質 中餐先好食返多嘅carbs 係咪咁食就會快啲瘦㗎啦做咗個月幾見到體脂冇乜點落真係好那嬲
三餐都盡可能少碳水啦
另外你一個禮拜2,3日重訓包唔包埋cardio? 重訓個plan係點?
依啲對減脂都大影響
最重要係有無少鹽油糖
[理想mode]
利用5:2 dieting,一星期當中五日食 TDEE + 500kCal,兩日只攝取 600kCal,咁就可以靠 calorie surplus 增肌之餘又可以借助兩日 intermittent fasting 燒走脂肪
(好似係)
堅果類係咪可以 regulate calorie intake,肚餓食會吸收多d,飽肚食就吸收少d?

nuts 高熱量又頂肚,但就冇聽過人因為食 nuts 而導致肥胖
因為食唔到好多粒姐
你瘋狂食又點會唔肥
身體嘅野邊有你諗得咁單純同理想
唔包 做尖就分3日 chest+biceps etc 跟上網睇d schedule 做 3個動作 每組12下 另外兩日打拳 每次個半鐘到 會爆哂汗

有少鹽油糖啊 凍嘢冇飲 耐唔耐飲熱奶茶only lunch又帶飯 我連自己炒蛋都唔落油
仲有野請教下樓主
我本身係大概61kg 175cm bf應該12-14%
bulk左大概8個月 升到72kg bf18-19%
依家開始cut緊
應該cut到bf幾多%先再bulk?
我自己希望係唔好太lean,目標14-15% bf已經滿足
sor,統計學 fallacy

多食 nuts 嘅人多數唔食 junk food,所以先至有錯覺食 nuts 唔致肥
出街食?如果一定要出街食 不如算喇好嘛
唔關事
睇到啦 你帶飯 btw奶茶都唔少野
到幾多cut睇自己 唔同人但一樣bf可以差好遠
大概就16 17
同埋有人以plateau(平台期)嚟做標準 肌肉開始上得慢就mini cut
14 15應該未見腹喎滿足咩
屋企冇體脂膀同體肌夾
每朝屙完尿上磅嘅體重都有少少唔同
有時重有時輕
屙埋屎就更加輕
日日都唔同
唔知係跌水份定脂肪定肌肉

每朝起身屙完尿就磅重係咪算準?
以週計 取平均值
#1#2講咗
好似10%以下先見腹肌,同埋15%應該連到4pack掛😂
1磅 1g蛋白質, 如果健身就2g
我182cm,215磅, 咁迷要食450g蛋白質?? 邊有可能食到, 一杯蛋白奶都係25g, 一餐雞胸飯都係廿幾三十g
定係1kg 1g ?
耐唔耐姐 好啦 試下你地教法做 再計埋數 遲下再上嚟
邊撚個同你講要2g/lb
重訓 同無重訓 都係1g/lb?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞