減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
可唔可以解釋下消脂期同增肌期係啲乜嘢,同埋大約幾耐時間唯之一個period,仲有增肌期飲食洗唔洗有轉變,eg 碳水化合物食多一啲
年半減左廿幾磅,仲有十幾磅先達成目標。
近排好氣餒,行機行到死死下都殺唔到落去。
利伸有做weight train
我立即屌你老母
加油

早餐:3隻蛋,200ml 麥皮 1杯奶 598
午餐:200g 雞胸,100g西蘭花 1個蘋果 1 杯奶 574
晚餐:90g白飯,3隻蛋,150g雞胸 150g西蘭花 806

上面呢條list
食D咁既野點捱到幾個月呀
行馬莎又發現好嘢

低卡高蛋白嘅小食

貴到仆街
平d 嘅選擇有我心目中嘅罐頭王者
試過好幾隻唔同罐頭魚,齋啪嘅話呢隻冇得輸
HK$18

我食開 百佳185g $24兩罐
其實有需要咁nutrition conscious 咩?

避開黑五類(糖、飯、精製麵粉、肥肉、反式脂肪) ,日常進餐7-8分飽,再加埋 5:2 /每週1-2日間歇斷食已經夠啦,除非想挑戰 12%bf 以下啫
吞拿魚水銀含量

食物鏈越高層嘅魚越多重金屬
其實係
一來, 食到咁樣都唔知捱唔捱到1-2星期
二來, 又唔開心
三來, 正正常常食少D已經OK, 唔洗玩到咁大
有啲咁嘅事
咁都係食返其他肉
如有機會日本旅行,
去超市買$100幾yen 3罐果D吞拿魚
抵食又好食
馬莎

樓主你好

第一頁我已經睇哂

都仲係有少少疑問

我計到大約係呢個數
你的基礎代謝率: 2207.20
每日總消耗熱量TDEE: 3807.42

我想減肥
60分鐘帶氧+負重訓練都有做到 12下 X 3次
大約5/6日都會做

飲食方面
早餐
麥包4片 + 2隻煎蛋 + 1條香蕉/橙

午餐
200G左右既白飯 + 大量菜 + 約200G既瘦肉 (有時轉烏冬200G)

晚餐
2-4片麥包 + 3隻白烚雞蛋 + 1個橙(有時轉烏冬200G)

我理解係一定要食夠基礎代謝2207.2
再來就係3800-500左右?

但係上面個餐單應該係唔夠2207,我三餐食完都OK飽
可以仲加咩落去先食夠?

已keep到一個月 成果大約輕左6-7kg 但係咪代表我燒緊肌肉??

順帶一問可以邊到check到自己體脂

新手上路 插細力d
留名先

睇到話set同set中間休息30s-60s
想知如果休息長會唔會對增肌效果有爭好遠
例如而家我squat 30kg-40kg左右set同set中間休緊分半至兩分鐘 期間心跳有max的7成
如果得30s會仲好喘同腳軟 下一set會做唔夠rep
想問我要做輕d?定應該加返有氧去推高心肺活量?

請指教
"我理解係一定要食夠基礎代謝2207.2
再來就係3800-500左右?"
呢句唔係好明係咩意思

"負重訓練都有做到 12下 X 3次"
你意思係3個/4個動作 12下x3次?

睇bmr冇用㗎 你淨係要睇tdee
所以你要3807-500
2207(你嘅bmr)食得太少 所以一個月跌到7kg
但咁都唔代表燒到肌肉 要check過先知 你唔使太擔心 *減脂點都會燒到啲肌肉 但因為你新手 所以大部分都係脂肪

邊到check體脂我都唔知普通gym照計都會有inbody(部機個名)比你check
要睇休息幾多 我覺得最多2分鐘好啦
休息耐咗啲血會分散返去身體其他地方
我本人就唔計時間嘅 但會盡量控制兩分鐘內平復到呼吸同埋心理上ready下一set
專業健美選手都係睇feel 一ready好就繼續嚟料
所以你唔係休息到3分幾鐘就唔使太擔心
我google過

食少過基礎代謝 2207
會令身體燃燒肌肉為能量 而唔係脂肪
我個餐單係連2000都唔到
再來就係3800-500 呢個問題
我可唔可以3800-1000呢
除左垃圾食物之外 我諗唔到點塞上去3300 尤其是我戒左好多垃圾野食
有冇推薦既食物可以加落去?

負重訓練 每一個動作 12下x3次

1個動作 12下x3

1個動作 12下x3
好似咁樣

我無去康文/連鎖式個種 我係做私人個種無得check
cardio做單車跑步定艇好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞