減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
今日再做,個身散晒,過往 abs work 唔夠

24小時後仲可唔可以去游水?
5點半起身做熱身半個鐘之後沖涼番工精神

早餐: 大半碗燕麥片 + 水煮蛋 2隻 + 脫脂牛奶
午餐: 半碗蒸雞胸肉 + 半碗蒸魚肉 + 幾條菜 + 淨米線
下午茶: 香蕉一條 / 火龍果 + 飲中國茶
夜晚: 自己煮, 蒸一個番茄 + 半碗糙米飯 + 幾條菜 + 半舊番薯

大慨係咁, 每日飲2L 水以上, 維持左一個月多D, 點知肥到痴左, 個肚腩大左好多, 體脂率衝緊上30% 我都唔知點解, 成個人浮到, 條褲好緊

不過有好處就係跑步快左, 前晚跑10KM 49分鐘完成
我上星期日仲跑左次半馬
有無師兄一樣增磅?
CLS, 食到咁清都咁高體脂
我同你相反

減得快得滯連肌肉都流失多咗。飲食同你差唔多但運動多過你

tdee 2300
每日食1800~1900

運動:每朝20分鐘跳繩+15分鐘腹肌鍛鍊
每星期跑2次每次1個鐘
每星期HIIT衝刺每次15分鐘
每星期三次舉鐵

2個幾月,由151磅減到135磅,體脂22%減到16%但無咗3~4磅肌肉
每星期2次HIIT衝刺
係,暴肥到癲咗,脂肪多咗好多
黎緊6月要去Body Check
有冇試過 intermittent fasting?
有研究話一個肌群練20-25組係最有效率增肌 咁 胸有分上胸下胸 唔通又每part做4-6個動作?
有時食太少/唔到tdee反而仲難減
識個肥婆二百幾磅,成日一日淨係食一個m記餐,冇瘦不突只,個人仲勁冇精神
因為佢新陳代謝已經慢晒
16:8 同5:2 都試過
無咩用,愈減愈肥

我以前10KM 要個半鐘
而家真係4X 分鐘完成

但行出黎成個大肥佬咁,體脂由23% 直爆到31% (用Inbody + Tanita 度)
我食低卡野但好夠飽,同埋新陳代謝好好
從來未試過咁好體能,一星期3場半馬都做到
不過腰圍由31 直爆上34 個肚腩突然大到
唔使 flat bench已經做晒全個胸
上胸加多幾set就ok
上胸都係胸下胸都係胸
即係每部份2-3個動作就得?
飽=/=夠
體能好=/=代謝好
搞清楚啲基本概念先再搵自己有咩問題啦
我重視 muscle definition 多過 muscle mass

只要體脂率一路下跌,我唔介意脂肪肌肉攪炒
明明已經好飽,仲唔夠? 真係食唔落

另外點樣知道自己代謝夠唔夠?我呢排活力充沛到癲咗 成個人好似火車頭咁,係咁出汗,三項鐵人都冇問題
答到冇氣
睇下有冇好心人點得醒你
但係點解未減肥之前日日食炸野,食Pizza唔介口兩個杯面當正餐。仲要一日一盃珍珠奶茶,食得多過TDEE 幾百卡,零運動,反而瘦

之後而家低油鹽糖,食TDEE 70%
做運動做重訓,體能強化

但體重爆增,腰圍大左3個碼,體脂暴升到30%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞