減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
如果目標係每日食2000咁樣有冇咩建議?
早餐:3隻蛋,190ml 麥皮 400
午餐:400g 雞胸,60g 西蘭花 680
晚餐:50g白飯,3隻蛋,400g雞胸 1000

其實菜食幾多有冇所謂同埋有冇咩網或者YouTube channel可以學下唔同食譜?
無奶 無芝士 無硬豆腐
得好少鈣
仲有好多蛋白質
唔驚第時骨質疏鬆?
如果改成咁樣大家點睇
早餐:3隻蛋,200ml 麥皮 1杯奶 598
午餐:200g 雞胸,100g西蘭花 1個蘋果 1 杯奶 574
晚餐:90g白飯,3隻蛋,150g雞胸 150g西蘭花 806
1個蘋果

Total :大約2000
全部計生重咁樣蛋白質會唔會都係太多同埋夠唔夠鈣質
例子1:豆腐1磚(300毫克鈣量)+芥蘭4両(300毫克鈣量)+牛奶1杯(300毫克鈣量)+芝麻糊1碗 低糖?(100毫克鈣量) = 1100毫克鈣量,即1.1克

例子2:菜心/白菜4両(200毫克鈣量)+薄餅1片???(100毫克鈣量)+高鈣豆奶1杯(300毫克鈣量)+乳酪1杯(300毫克鈣量)+橙2個/木瓜1個(100毫克鈣量)= 1000毫克鈣量,即1克

例子3:豆卜5件(100毫克鈣量)+椰菜/西蘭花1杯(100毫克鈣量)+罐頭豆1杯(100毫克鈣量)+花奶4茶匙(200毫克鈣量)+芝士1片(200毫克鈣量)+雪糕1杯(100毫克鈣量)+沙甸魚1片(200毫克鈣量) = 1000毫克鈣量,即1克

https://m.mingpao.com/ldy/hotpick/20160727/1469608257745/【幫你計好】食幾多先夠補鈣-8招預防骨質疏鬆

https://topick.hket.com/article/2183296/?lcc=at

好似買買維他山水硬豆腐先穩陣
你係呢度放個普通人既food list出黎好多人唔知 走去抄黎用架
嘩 屌 琴晚諗住轉下新嘢 唔落油煎豬柳食今朝body fat即刻變34.7%

Btw有冇好Greek yogurt介紹
=>因為creatine食太多會出事

咁我連續食左兩個月5g 係咪又要停一陣先再 日日食5g
無知一問 做squat 如果無squat rack/barbell 淨用dumbbell做對新手黎講可唔可以
另外如果無機做lat pulldown 用dumbbell有咩動作可以代替
creatine唔使停食
食太多意思係一次食太多
pre workout先要聽
冇食開
試下goblet squat仲有好多其他啞鈴動作可以練腳
冇機做lat pull可以做dumbbell/barbell bend over row 記得手踭唔好飛咗出去row 盡量貼住個身就會target好多lats
=>因為creatine食太多會出事

咁我連續食左兩個月5g 係咪又要停一陣先再 日日食5g
creatine唔使停食
食太多意思係一次食太多
pre workout先要

利申 粵語拼音
咁有咩高protein嘢介紹 餐餐都食肉好似唔係好掂 已經開始買豆腐嚟代替

同埋我想問如果你個日去到夜晚要出街食 如果唔食晚餐/食少少會足calories但唔夠蛋白質 但食咗就夠蛋白質但又會爆卡路里 應該點揀呢?
但係我見suggestion 道寫食左7-8weeks要停1-2weeks
Whey
老老實實我真係未聽過creatine要停
14:23
https://youtu.be/_H9TQkKvqV4?t=861
bpi, muscletech

呢隻咩牌子嚟
Allmax
唔想飲粉呢
Hummus okay wor 但其他豆好難正餐係出面有得食
咁你收皮啦,咩都唔想又唔掂
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞