減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
無重訓1g/kg
應該講正常成年人
樓主就嚟俾你班友激到癲

係KG啊

成年人唔晒增肌就1g/1kg (約數0.5g/1lbs)
增肌就2g/1kg(約數1g/1lb)

仲有,係以目標體重去計g數

你215磅係燒咗脂減咗肥未,而你減完肥再增肌之後係咪想有215磅?唔係吧話咪計多晒囉
目標減fat到180磅
有重訓
即係食180g蛋白質;如果無做運動就食90g蛋白質就夠
你嘅bf係運動員/健身比賽人士嘅由9%cut到去6%嘅bf,定係一舨肥人想由30%減到十幾%嘅bf先,完全係兩個世界嚟喎
食得健康, 少糖少油, 配合運動, 做到卡路里赤字, 已經好足夠做, 無必要用到專業運動嘅標準.

去到咁細微嘅位都去斟酌, 對個結果幾乎無任何影響之餘, 仲打擊自己個恒心, 何必呢
同埋你真係咁介意個心唔安槳, 咪轉飲無糖脫脂囉
利申, 平時食街外雞脾飯雞扒飯, 照飲奶, 食全蛋, 一樣可以用3個月22%體脂減到15%
昨夜失眠,流失大量肌肉
唉屌
iifym
聽日操爆佢隊水
啱,又唔係比賽
咁計較做咩
想減脂既 計過tdee 1346kcal
如果食1100kcal 再加一星期重訓3-4次+20min cardio o ng ok
個人見解係做得少好過冇, 起左個頭先唔好諗咁多, 越諗越多就沒完沒了
1100 ok
慢慢再cut
我有啲唔同意見,聽佢講,體質應該幾差下,再食少過tdee,做完運動可能要好耐先recover到。
我建意一定要食夠tdee,跑唔到,急步行都好,每次做足45-60分鐘,養成運動習慣改善咗個體能,先再諗實際燒脂planning。
我估佢個tdee都係用0運動去估算,如果佢食夠1300又養成到運動習慣,tdee應該會升到1600-1700,其實已經有燒脂效果。
點睇得出體質差呢?tdee低?應該絲嚟
知佢係絲,佢話跑幾步都跑唔郁
冇睇佢前面comment

同埋我我覺得,除非好特別嘅情況,否則唔應該食少於BMR(就算係斷食,拉返長個平均吸收量都係高於BMR)
應該用運動量去控制卡路里正負數。
呢個post第一次comment咋 應該搞亂左另一個人
我係絲就真既 160高52kg左右 想減脂個人firm d
tdee我揀左最少運動量嗰個option因為返工坐多
bmr就1122既
巴打會建議我食同bmr差唔多再配合運動 定係食夠1300?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞