減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
Exactly 哩款?
唔係,我買mp 粉裝
iherb sports有減價
有冇邊隻protein粉大家飲開覺得ok?
on仲係貴過bc
另外想問下肌肉左右唔平衡可以點
弱果邊做多幾下
弱邊 每個動作最尾做多set
練好mind muscle connection
胸肌個感覺好難捉
cable>barbell bench press>>>>>>>>> dumbbell bench press
做dumbbell做輕手胸都冇feel 重又好似用手力咁
完全feel唔到個胸用力
好難克服到bulking 比人話肥哩關
明明都仲未到目標磅數
做cable fly
但係iherb送到返屋企唔使拎唔使出去買
90kg 肥仔....開始減肥,預一星期5日運動
睇完#1, 計左TDEE.正常要成3700一日
減脂當*0.8, 都要3000左右
食到嘔都未必食到,想問下可以點食 定我計錯數?
不如你寫晒d 身高體重年齡出黎睇睇
LM
lm
高:173 重:90 年齡:27
計到咁高係因為你錯誤估計自己運動既強度
你做唔到一星期五日/強度太低
體脂跌咗2% 但體重只跌咗1KG 係好事定唔好事
點解係唔好事?
因為體重無乜改變,大概係三個禮拜既情況 我見大家好似一星期都起碼1KG
[quote]見好多巴絲都話學到野/成功左 成功埋右
有見及此 我決定開post4歡迎發問
資料有嘅問題一律比粒膠唔答
除非講到明 邊個位唔明
有師兄有唔同意見歡迎討論

#1 訓練同營養嘅資料
#2 有FAQ

------------------------------------------------------

營養

每個人都有一個叫TDEE嘅數字
咩叫TDEE?
Total Daily Energy Expenditure
即係你全日所消耗嘅卡路里
想知自己個TDEE係咩 可以去呢個網入資料 佢會話你知你tdee係幾多
如果你TDEE係2500
姐係你每日至少要食2500卡路里先可以維持體重
記住呢個Number

你要增肌的話
要食高過TDEE
肌肉先有足夠營養比佢生長變大
食多幾多?
食高過TDEE300-500左右
姐係你TDEE2500的話 你要增肌 你每日就要食夠3000卡路里
當然唔係一加就加到上3000卡路里
可以慢慢加 即係 2500 2600 2700 2800咁樣慢慢上
習慣食高卡路里先

增肌目標當然係要增加肌肉size
增肌唔多唔少都會增到body fat十分正常 前提係要train夠

------------------------------------------------------

你要減脂 或者叫 減肥
要食低過TDEE
身體先會用脂肪做燃料
食低幾多?
食低過你TDEE200-400左右
姐係你TDEE2500的話 你要減脂 你每日要食2000卡路里
當然唔係一減就減到落2000卡路里
可以慢慢減 即係 2500 2400 2300 2200咁樣慢慢降
習慣食低卡路里先

減脂目標係要減低body fat嘅情況下盡量唔燒到肌肉 點樣做到呢?就係食夠營養啦

Macro Nutrition

碳水化合物 例如 飯 薯仔 蕃薯
蛋白質 例如 雞蛋 肉類 豆類
脂肪 例如 肉類 牛油果 果仁 花生醬
呢三種都係必須嘅
咁你又會問喎 我每種要食幾多先夠?要食咩?因人而異
但蛋白質食幾多可以先決定
基本上係每磅體重要食1g蛋白質
例如我150磅 我每日至少要食150g蛋白質先夠我身體修補/維持肌肉
咁碳水化合物要食幾多?又係因人而異
你鍾意食好多飯嘅 咪多啲碳水 少啲脂肪
冇一個黄金比例係咩咩 4成碳水3成脂肪
冇最黄金嘅比例 只有最適合自己嘅比例
*Fat至少要佔30%供身體正常機能用 例如製造荷爾蒙

點樣Track住營養

Download個app叫Myfitnesspal Android同ios都有
整個account 你食過咩就入落去 入埋個份量

*注意1 有時個myfitnesspal啲卡路里唔準
你應該食夠3000 佢會叫你食2千幾
所以要根據自己tdee再自己喺app入面自己set卡路里目標

*注意2 有時Myfitnesspal啲野食資料錯 我試過track一塊藍罐曲奇 佢話有幾萬卡路里 所以入落去之前大概對下野食包裝上面啲營養同Myfitnesspal嗰個差得遠唔遠 我差幾十就唔理

所以你要先去呢個網https://www.iifym.com/tdee-calculator/
搵出自己TDEE 再根據你想增肌定減脂嚟定自己嘅target卡路里intake(上面有講)
然後再喺Myfitnesspal嗰度set 自己嘅卡路里intake 同各營養嘅百分比

*Myfitnesspal呢個app我只用嚟track食過乜野 運動同飲水我都唔會加入去

好有幫助!💖👍
一個星期5日踩單車機 食個方面如果食唔夠卡路里 會減得慢定點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞