減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
食屎
惠康百佳 我覺得特惠牌啲雞靚少少 姐係完整啲 但唔多覺有折
too fast, 新陳代謝依然慢 因為肌肉少
排除唔到兩舊煮出嚟有差異 應該煮咗係將差異減低掛但生磅最麻煩就真嘅
佢咁肥,本身食既野同量 都非常人啦,
通常咁肥既人,成個飲食都係錯哂
食返正常人既野,唔覺得會反彈
長期呢?以後淨係食蛋白 西蘭花?
一食多少少就肥返啦 最大問題都係代謝crash咗
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/rapid-weight-loss-dangers#8
我明既,慢慢睇下之後應該會帶佢增肌
我係凍肉舖買泰國雞柳, $80 2kg, 長期有9折
但間唔中冇貨, 希望我d存貨捱到佢返貨
果度我好似無入到有做運動,諗住運動另外計添(因為唔sure每日都做到)
而且返office工平時真係無消耗
其實要低過tdee幾多先減到?

冇得一次過煮大量
我標準係唔會一拍就斷, 有少少肉地 , 又唔洗去到蜜大腿既
不過重點都係要夠長
2真 食健康野 1500都嫌多
正確
西蘭花有咩用?
正面瘦 側面應該唔會點肥掛
唔一定係西蘭花
食你老母,唔俾人問野就唔撚好開post啦
你老母臭閪
我屌你老母條圈養賤種
寫撚晒喺#1#2啦 垃圾未撚讀過書?唔撚識字?
問問問問問
我問你老母個爛臭閪呀
"有效減重"喎 繼續食屎啦屌你老母文盲
原來圈養嘅真係唔撚識睇字

做乜乜運動可唔可以減到肥?
答:做乜都可以減到肥 只要你心跳率到達一個範圍 keep住範圍內30分鐘以上 就叫做有效減肥 個範圍係乜野?範圍就係你最高心跳率嘅65%-75%
呢個網有得計
https://www.bodybuilding.com/fun/calhr.htm
假設我18歲 計出我max heart rate係202
我要有效燒脂 我心跳要keep住131至152之間30分鐘以上
簡單嚟講就係 睇心跳率做人

點解減肥要配合重訓?
答:因為重訓增加肌肉 肌肉大 身體代謝就會快 代謝快就會燒多啲脂肪
唔重訓係唔係唔得? [/blue]
唔係 不過重訓對減脂幫助極大
比單單減少卡路里 或者做cardio 成效高幾倍
巴打真識食
增加飽肚感
可以呃你身體食左野 等佢唔好再放肚餓既signal叫你食野
但其實膳食纖維好難消化 所以食完都冇乜增加熱量
算撚數啦
對住哩啲盲巫真係屌都嫌麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞