減肥/增磅 4 (Beginners' Guide)

1001 回覆
111 Like 6 Dislike
要食多過TDEE好撚難 高卡野都係脂肪高既野
唔怪得以前跑極都跑唔到落去
個陣73跑到56
但卡住咗
我有睇呀
點解你覺得我無睇先?
就係唔明點解減唔到 照計我少過TDEE點都應該會瘦
運動量唔夠 你到咪個磅數 身體唔會再比你瘦落去 驚你有危險 要比適應期佢 堅持啦
同埋我要練腹肌 點解唔可以做腹?
同埋我想講 你寫既野我上網爬文都知道睇過哂
但就係搵唔到點解無跌磅 所以先問點解
唔係少過TDEE就大晒 人基本食過左BMR 就夠皮
簡單講 加大運動量
問左7月先開 498*12個月 早鳥送多2個月
少過你食少過都唔降體重
一係就係你計個TDEE唔準
一係就係你攝入量多過你計算
就唯有再降低攝入量
多數會係碳水到再降

另外上面都有提到
如果你身體本身已經好瘦好瘦
體重就會降得好慢
因為你嘅卡路里赤字唔會大得去邊
咩位置
建生哥邊 24/7黎
堅野, lm
睇咗點會唔知要做帶氧
做腹係唔會令你見到腹肌 低體脂先會
你問 “咁即係一定要做帶氧?我想要腹喎但”
我好難信你有睇喎絲打
61.5kg 想增到65
用my fitness pal計要食~2700kcal
c/p/f 50/20/30 就係 c=346g, p=139g, f=92g
咁會唔會食太多碳水?

但如果40/30/30 就c=277g, p=208g, f=92g
又好似太多protein

因為我睇大H呢條片, 佢~80kg都係食3000kcal, 200g protein
https://www.youtube.com/watch?v=1p1fsNcvtYk&t=117s
做完運動食佢算
開始咗三個星期gym 重冇點變 已經冇糖冇零食冇麵包
其他飲食冇變 應該點處理
另外有飲whey protein 覺得太甜 比指引加多咗水冇冇影響?定會冇咁好?
4/4,fasting完後,今朝145磅
預計今日正常飲食後,會反彈半磅至一磅
體重唔變:
即係你依家嘅攝入量同消耗量係平衡
如果想輕就減攝入量
如果想重就加攝入量
當然都要保持返蛋白質攝取

粉類野飲開多開少水都冇所謂 飲哂30g粉就係30g粉
肥瘦同飯量都唔同 但係大約800-1100卡到啦
出街食估唔到咁準
同體重下肌肉量愈高BMR就愈高
所以都係靠增肌
每個人對蛋白質反應都唔同 食多食少都要試
食唔到太多C嘅話可以將脂肪比例提高
飯多水少水都差好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞