羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Post 1 . https://lihkg.com/thread/468281/page/1
post 2 https://lihkg.com/thread/480533/page/1

Arc'teryx 分2大類. 一種係Shell jacket. 100%防風防水. 不過唔係好保暖, 你當佢係雨褸擋風雨. 另一種係Insulated Jacket. 只係抗水, 未到防水. 可以就咁著或著係Shell jacket 入面. 有羽絨級數既保暖能力, 不過唔係用羽絨, 係人做羽絨 Coreloft/Primaloft. Coreloft/Primaloft 比普通羽絨最大既好處, 係防水透風. 濕左仍然保暖同快乾, 並且可以壓縮方便攜帶.

arcteryx-beta-lt-hybrid-jacket, 呢件係Shell jacket. 只檔風檔雨, 唔保暖架.

Arc'teryx Atom LT Hooded, 初冬天氣用. 我係香港12度+都著呢件夠暖.

Arc'teryx Atom AR Hooded , 0-12 度用

Kappa Hoody - 北海道既負5度我都係著住佢. 追極光負15度仍然ok. 100% 防風, 冼水

Firebee-AR - 整個Arcteryx系列第二暖既羽絨,-10度以下適用,100% 防風, 冼水

Nuclei AR - 係Atom AR 既Windproof 版. 100%防風, 冼水, 0-12 度適用.

Fission SV Jacket - Arcteryx 全系列第最4暖既 jacket, 100% 防風防水. 貴!

Beta LT

我再試真左 Atom LT 既M size, Atom LT 既L size, Kappa Hoody 既M size, Atom AR 既 M size, 同 Nuclei AR 既M size. 當然我係落左舖頭試某d size. 我唔係有齊上面咁多件既size.

買Arcteryx 之前, 我嚴重地建議, 可以既話係香港試番同model 啱唔啱身. 無同model 既你係必須要check 你想買個款既外套係屬於 Trim Fitting 定係 Regular Fitting. 我可以以親身感受話你地聽佢地個fitting 係完全唔一樣. 香港無同model 既就搵同fitting 既黎試. 俾如你想買個件係Regular fitting 既就係香港搵番第2個model 而又係regular fitting 既黎試.

我上面試身既唔同model 同size. Atom AR 既M 係約莫似Atom LT 既L. Nuclei AR M size 既空間感係一定大件過Atom AR 既M size. Kappa Hoody M 既空間感係略小於Nuclei AR 既 M size. Atom LT 既 M size 我着係裡面着件恤衫就無乜位. 件Nuclei AR 既M size 裡面我係可以着件厚身連帽既笠衫, 非常有空間感.

所以, 一件既M size 係絕對唔會等於另一個model 既 M size. 可以既話, 試左先買.
潮偉巴,想問下知唔知mont bell 既 exceloft保溫綿暖唔暖?我上次去日本著過上身,又輕身又舒服,但無寫入面有幾多綿
潮偉巴,我嚟緊月中會過日本買Montbell,我想搵件可以頂到0度,落雨落雪既褸,唔知佢件3in1頂唔頂到?
睇係你講邊件, 幾多度著, 邊個國家, 月份.
http://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101509
呢件,5-10度當out layer著,大風落雨就加hard shell 變mid layer,ok?
留名
今年一d都唔凍 d褸買完都著唔到
屌,atom lt都無出動過幾次。
都係為去旅行用多...
係香港真係atom LT都嫌太熱
呢幾日夜晚著都ok既
上年著左幾日
實得, 無問題.
咁好明顯我真係怕凍. 件Atom LT 由跌落18度開始, 我日日都係番工着住....番到公司除番換冷氣褸.
我上星期五晚行過tst鐘樓嗰邊,大風先喺個袋攞返出嚟著 , 日頭真係完全唔洗著,淨係擺喺袋
件atok lt著左兩日
不過係fitsize又輕又修身又夠暖ge 好鐘意
我補埋其他幾件羽絨我覺得係好野既先. 我想補番講, 我屬於怕凍既人, 所以溫度估計亦係跟據我個人體質黎估計. 而且, 我唔係屬於會係行山或滑雪既人, 所以整個post 既意見, 都係企係普通人出國去旅行揀羽絨既角度出發. 因為行山滑雪, 對保暖要求唔洗咁高, 但係對防水既要求高好多.
如果你係行山或戶外既人, 呢度仲有其他真係戶外高手既會答到你問題.

對於普通旅行既我, 我主要係睇保暖能力, 頂到落雪, 而且夠厚一件過, 裡面唔洗著好多衫為大前題. 因為普通旅行, 係以方便為主, 一件過. 一係就係街, 唔係就入左shopping mall. 一冷一熱, 最緊要外面就頂到凍, 入室內除一件褸就室內有暖氣都唔熱. 除落黎要壓縮到可以塞係10L 細背囊行shopping mall. 呢個係我揀羽絨既大前題. 所以, 取向會同行山或者滑雪既人既要求會好唔同. 請注意.

Montbell Permafrost Light Down Parka - 呢件唔係人做羽絨, 係真800 fill 羽絨. 件褸 100% 防風, 冼水. -5 至 10 度適用

Montbell Flat Iron Parka - 人做羽絨 120gram EXCELOFT. 大約暖Arcteryx Atom AR 小小. 同Atom AR 一樣, 唔係100% 防風, 不過有冼水功能. -5 至 10 度適用

Montbell 3in1 Fall Line Parka - 人做羽絨 EXCELOFT, 不過唔知有幾多gram. 件野分2件, 一件面着, 一件著底. 不過肯定底個件人做羽絨唔會暖得過就咁一件過既羽絨. 3 in 1 主要用途係俾d 行山既, 滑雪既有防風防水既2 件頭. 0- 12 度適用.

Rab Xenon X Jacket - 人做羽絨 Primaloft Gold 60 gram. 約莫係Arcteryx Atom LT 水平. 12度以上適用

Rab Photon X Jacket - 人做羽絨 Primaloft Gold 170 gram. 暖過Arcteryx Kappa Hoody. -10 至 10 度適用

montbell down jacket有件800fp的,hk都好少出動
留名
早排入左件North Face既Jacket
出面防風防水 入面係薄薄既Fleece
想問下頂唔頂到-5度左右

同埋想問如果我買件800 Fill power既down裝入去 係咪-10度左右都OK?

假設入面我會著Long heat tech+Shirt+Cashmere Sweater
試過同你差唔多穿法...
uniqlo ultra heat tech + marmot 800 fill power + North Face Jacket&Fleece
勉強頂到負5度.....
marmot 800 fill power+North Face Fleece & Jacket先勉強頂到-5度
咁你都好怕凍喎
-5 度你實要羽絨先掂. 呢個溫度其實最重要係100% 防風, wind chill effect 會好勁. 溫度-5 一有風的話, 體感直落-10度. 我估你買件800 fill 而件褸不輕於400gram 既話, 你上面d 野應該頂到-10 度.

make sure 你面個件野真係100% 防風
係啊....岩先聖誕去完雲南....夜晚-5度左右....
我件野外面果件淨重約700g 加埋fleece 900
但我見佢個specification只係寫住3-in-1 jacket pairs a waterproof, lined DryVent™ 2L shell
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞