羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
應該-4至5度左右
佢好易覺得凍

岩岩搵到應該係U 記呢件
https://www.uniqlo.com/us/en/women-seamless-down-jacket-401925.html?dwvar_401925_color=COL69&cgid=#q=DOWN&lang=default&start=3

MATERIALS
Shell: 100% Polyester/ Filling: 90% Down, 10% Feathers/ Lining: 100% Polyester/ Rib: 65% Acrylic, 31% Polyester, 4% Spandex
Hand wash cold

seamless係u記最厚,但咪買有毛毛款,落雪煩死你。
唔係呀, 我係話ice breaker d 底衫有冇睇過
冇睇呀
一月頭去完韓國滑雪 打底衫同褲都係extra warm heat tech, 日頭有啲熱 夜晚坐lift chair就有啲凍 warm up完就暖番
驚滑雪着heat tech會出汗
原來係牌子名
邊到買好?
真係唔識, 件野無寫重量, 無寫fill quality, 無寫fill weight....
今日真係一個好好測試禦寒衣物嘅時候
6度濕凍。
同0度差唔多
人在澳門,仲凍過香港,一件Atom AR + Fjällräven Kab Jacket,Nike Dry-Fit 打底,完全夠暖,但隻手凍到硬晒
巴打 請問邊度有atom ar
想請問, 如果-10至0度左右
係有上身加下身baselayer情況下, 唔夠可能著多件冷衫

但外套既話, 以下邊個組合會暖d/舒服d?
1) 厚羽絨(面料防水)
2) gore tex jacket (60g primaloft) + retro x fleece
3) gore tex jacket (60g primaloft) + 類似atom LT設計的primaloft 60g mid-layer
行李放唔落, 唔知點揀好
U記照著都得, 但加件好d既baselayer/ mid-layer就穩陣
smartwool或者patagonia唔錯
ifc
extra warm 都夠暖?
我有件長袖sub zero 係度,諗住買多件ultra warm 去日本替換
如果extra 做打底都夠暖的話,我直接入手extra 算
其實都係加減數. 你60g primaloft + 60g primaloft mid layer 其實等同一件厚既120g+ 既厚羽絨. 方便我仍然係話一件過攪晒. 入室內除一件就攪掂.

不過好老實, 厚羽絨係唔洗去到防水, 除非你係攞黎滑雪, 或者行山係遇左照頭淋雨. 普通落雪, 防風已經唔會濕...
差唔多錢, 係睇款. Patagonia 個件用600 fill down only. 唔算靚料. 同埋件野重Atom ar 一倍咁制. 不過有冼水面.
今早真係同外國零度有得揮。
特別係中等風下行路。
唔熟,好似係自家保温物料黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞