羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
係 有時睇中一件又要岩色又要岩碼 仲要減得多好難
我買左件north face比女友
買錯size
蝕賣 100%日版
日本買入
比埋個product no你check
NDW91611

M 碼 size
賣$1000
有興趣PM
溥身羽絨,出面可以著大褸

睇啱咗呢件風褸,但想買鬆少少,for凍少少入面可以加個內膽或者厚少少衛衣,但又驚買S碼會太大件。
求過來人可以比啲意見

利申:171cm的瘦撚
睇肩幅先
而且日版偏細
你之前有無係樂天買過衫?
有既話做個比較先
不過佢M碼46 好闊下
有件atom lt 幾好著
但凍少少又對atom ar同潮偉卍介紹件permafrost light down parka
買唔買好 想香港一件過唔想煩
但凍少少又對atom ar同潮偉巴介紹件permafrost light down parka有興趣
買唔買好 多數香港著一件過唔想煩
Rab Photon X Jacket

Arcteryx Kappa Hoody

North face 其實我真係無乜心水. 佢好多都好大舊...件衫...
同Atom LT 差唔多. 動態多既呢件透氣d. 靜態多既Atom LT 會暖d.
拿, 我個人意見.

你有Atom LT 的話, 暖d 既我3選1.

1. Nuclei AR

2. permafrost light down parka

3. Kappy Hoody

3件都係Windproof 架啦, 都係用Goretex Windstopper. 3 件都係冼水, 普通落雪夠做. Atom AR 係你個case 我唔會考慮既原因係因為, Atom LT 真係好接近功能. 而且Atom AR 係無Windproof. 1 同 2 就香港10度以下 (好似聽日) 係啱著既. Kappa Hoody 我覺得真係去日本先啱著, 又或者有年跌到落7度個次....
但凍少少又對atom ar同潮偉巴介紹件permafrost light down parka有興趣
拿, 我個人意見.

2. permafrost light down parka

3件都係Windproof 架啦, 都係用Goretex Windstopper. 3 件都係冼水, 普通落雪夠做. Atom AR 係你個case 我唔會考慮既原因係因為, Atom LT 真係好接近功能. 而且Atom AR 係無Windproof. 1 同 2 就香港10度以下 (好似聽日) 係啱著既. Kappa Hoody 我覺得真係去日本先啱著, 又或者有年跌到落7度個次....

呢幾日都岩著啦
拿, 我個人意見.

呢幾日都岩著啦

我對卡
於kappa hoody 真係好滿意,
睇落唔厚,但真係好暖
拿, 我個人意見.

呢幾日都岩著啦

我對卡
於kappa hoody 真係好滿意,
睇落唔厚,但真係好暖
個人都係對2大興趣d
等hk sale
啱啱買咗件kappa hoody 佢個range 係咪大概10至-10度到? 應該冇Fission SV 咁暖?
未呀,第一次咋
亦都唔知原來Patagonia都有分日版或者美版
咁我係咪都可以照買S碼?
黎緊二月會飛日本 有冇咩羽絨推薦?
脂肪特厚 唔太怕凍 應該唔使太保暖 主要想輕同薄
因為唔係成日飛 唔想買咁貴 $1000左右有冇?
有冇人鐘意Lafuma?
啲牌子 有啲去到日本
啲日本設計師會重新design 過
如果真正美版 佢地size會標明
因為美版M 大約等於日版L/XL
我買champions 同法拉利外套都會講
North face就係一個例子
我建議你度下好啲喎
肩幅同胸圍
如果你肯肯定自己偏瘦既話
膊頭又唔橫既話 我覺得S足夠
佢M碼成45 都預你入面著厚衫😂
其實我自己就用皮尺度過,自己個膊頭就44cm到,屬於窄膊仔黎
除非真係㗎仔redesign , 否則好多時係同一件衫us sizing vs asian sizing , d牌子個tag通常有晒2種,網購要搞清楚係邊個sizing
女裝呢...?
好奇問問, firebee ar係第二暖, 咁最暖係邊件?
睇落firebee已經係最肥嗰件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞