羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
手洗...
巴打介唔介意講下你幾高幾重買左size
有冇巴打買左camosun?
諗緊下一件買 fisson sv / kappa hoody / camosun
用途都係香港著同埋去旅行, 衣家有件 proton lt jacket 同 proton ar hoody
見到有得落水洗既我都只會用水同落小小滴露鹼液洗
硬係覺得落過水洗會乾淨d
傳說狐狸牌北歐人身型, 手長腳長, 唔多fit亞洲人?
我168cm. 瘦底。
開頭我係難波果間試,點知佢無中碼, 梅田有中碼, 咁我就諗遲一日過梅田啦。
第二日我要去京都先,上開yodobashi先記起呢度都有間好日山莊, 仲要有M碼!!! 一試上身, e...好似"拋拋地", 如果d褸有太多空間比空氣走入去,保暖性能會大減。於是我就試細碼,覺得反而幾ok喎,最後細碼入手。
但我試finetrack其他褸係中碼好睇d.

總結,無得一概而論,可以親身試就最好。
收到
聽你咁講好似唔錯喎
我會擺入洗衫袋再用洗衣機脫水(用埋柔洗mode)
Mont bell 有無邊d jacket係適合香港嘅溫度著 遲下又凍返要預寒
想問埋4係咪最暖個隻
定個陣staff有解釋過比你聽所以最後揀左3
好感謝介紹. 我覺得幾靚仔. 搵左陣資料, 件野重415gram. 日本製, 27000 yen, 有男裝有女裝. 淨係見官網同Amazon.co.jp 有得賣.

https://www.finetrack.com/shopping/products/detail-FMM0901/

https://www.yamakei-online.com/special/m_ft_dp3_mon.php

我估日本冬天著係一定無問題.
聽落你似P 記職員, 你買職員價有幾多折?

好奇only....
不過佢寫住"行動保溫着", 我估都係預你keep 住運動既款黎. 所以我好奇, 靜態下, 佢會頂到幾度...
香港呢3件要10度倒先着到.

Camosun 睇spec 好似幾重下. 好似重要重過Fission SV.
Patagonia有咩 gear 必買?

利申, 得一件 r1 pullover
都係諗緊呢個問題
定傳統d買羽絨好d
atom sl/lt/ar都係類似呢種?定靜態下都好暖
見圖...

成個系列唔係好多件有Goretex Windstopper. Permafrost 個2件有.
唔洗諗Atom SL. 太薄.

靜態下, Atom LT, Atom AR 係靜態下係暖既. 溫度個range 睇番呢個post 第1頁.
4 應該係最暖,佢比10分暖
其實返屋企睇返先知有4。不過我like 3個外型多d,佢寫8分暖。
你睇佢個介紹,入面出汗的話好快吸收, 再揮發出黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞