羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
第一件輕身到似秋天著. 整件野得100gram. 普通冬天褸係約400 gram and up.

第二件spec 無講隻人做羽絨係有幾多g 係裡面, 唔知有幾暖, 俾唔到意見.

Northface 同 Columbia 呢2個牌子好多時d spec 係乜都無寫. 係堅唔知咩料
第一件重量都過400 gram 架, 唔係好明點解話得100 gram.

第二年TNF話可以當係600 fill (當然我知600 fill 比唔上800/900 咁暖啦)
第一條link 個feature 裡面咁寫....

係上面選左size之後 , feature個重量就會變左 4xx gram(大碼會重過細碼)。

我都幾肯定件衫應該有呢個重量, 因為我試著過。
係喎. 咁第一件ok 呀. 我會揀700 fill 呢件
第二件佢係無spec. theromoball 係約600 fill. 不過人做羽絨係通常會寫重幾多g. 好似Atom AR 有120g, kappa hoody 有140g 咁. 上面第二件無講人做羽絨重量
買左幾銀? where
我未著過唔知, 不過佢確實係寫700 fill down, water proof. Wind proof. 無講防水面係用乜料. 件野重 1240gram, 都好重下. 不過價錢係平既. 另一個平既選擇又係防水, 呢件. 仲要輕d. 893gram.

https://www.backcountry.com/mammut-chamuera-hs-thermo-hooded-parka-mens?skid=MAM00WN-GRA-S&ti=UExQIEJyYW5kOk1hbW11dCBNZW4ncyBKYWNrZXRzOjE6NzoxMDAwMDAyMTlfYmMtbWVucy1qYWNrZXRz
上面果件面料係MemBrain, 好似係marmot自家物料
有冇人試過好唔好?
有d後悔買左加大

單著太長
過幾日去歐州,大約-5至5度,會落雪同滑雪
巴打有無推介?
Thanks

自己睇過下諗緊呢件
https://www.columbiasportswear.hk/item/1737492-356137
而家人係名古屋,夜晚零度,Patagonia C3 + Proton LT + Mammut hard shell 已經夠做
英國羽絨買咩牌子好?
係英國買美國牌子好唔抵
滑雪應該無問題. 不過就咁行街的話, 我驚你3 in 1 裡面件內膽太薄.
Rab Photon x 之前有巴打係英國order 好平, 我諗你要由呢個post 第一頁開始搵番個post 出黎
大路野就The North Face

唔介意冷門少少既可以考慮 RAB
rab 最抵
其實係
不過件件3in1都好似係薄
巴打有無推介
滑雪同普通冬天行街著既要求本來就好唔同. 滑雪要求透氣, 防水, 防風, 內膽唔會太厚既你滑雪過熱.

普通冬天行街就主要夠暖, 防風, 只要冼水就夠, 因為你都唔會落住雨企係外邊著住件羽絨照淋半粒鐘, 你實會入室內避雨. 本身d 羽絨要厚到靜止狀態下仍然夠暖.

所以, 唔會有2用既褸. 因為本身就唔同. 所以問題應該係, 你需要邊款, 定兩款褸都要買
唔該哂上面巴打
唔該巴打
咁我都係買三合一算😂
裹面著暖少少
大家覺得Gamma LT hoody點?有d想入手
無撚用 ,除左秋天當出街衫外

利伸有件 16年黑色gamma lt hoody
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞