羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
問身邊朋友拎個buyandship 推薦碼, 開個 ac, 買野既時候入佢比你既地址, 收到 shipping 個 Tracking no. 就係buyandship入面申報, 到左香港先集埋一齊運去你想拎貨既地方。

buyandship 係貴過 shipbao,不過果少少錢當買保險, shipbao 真係會唔見野, 無左一件野都幾百, 千幾二千, 我就唔搏喇

pieceup 未試過

到貨啦,Buyippee, dimbuy 之類係天價, 一個唔覺意用左體積收費, 收你幾舊水就喊都無謂,諗唔到有咩人仲會咁蠢走去用
去BNS....申請完AC 佢個網有教你一 每1PART點做,地址點填..ETC...........
如果無朋友比推薦碼你,我可以代勞
巴打比個我ok?
睇中mammut biwak jacket 想買件零下著

有冇巴絲試過ten c既down liner做中層?
見個款好似唔錯又意大利造
上年一月中同 十二月去北海道同挪威都係著老牛 怕凍入面打件底一定夠晒 你行多陣又會熱同埋係市區根本用唔著
okay
咁我過到去覺得凍先係u記再買保暖褲
買左件atom ar而家呢個天氣著好正
如果去零度以下落雪地方有冇女裝推介
唔好意思頭先冇追晒post而家見到kappa有女裝新款
除左件kappa 新款女裝之外, 其實都有女裝Atom AR.
係咪有巴打出左手? 今日已經唔見左件野....
想問atom lt/sl既大細係咪同beta sl一樣?
而atom ar就大佢地一個碼?
係咪可以咁理解
Beta SL 跟據網頁講都係Trim fit, 即係同 Atom LT 一樣. Atom AR跟據網頁 係regular fit, 所以同碼下, Atom AR 都會大左一個size.
諗緊買Atom LT/AR/Kappa Hoody

係咪Kappa Hoody用途最廣?

定係要好似潮偉巴咁買多幾件
Polartec Alpha Direct 125 g/m2 in the main body
Polartec Alpha Direct 95 g/m2 in the hood, side panels, lower arms and lower back panel

https://backpackinglight.com/forums/topic/88895/

80g Alpha doesn't feel to me as warm as 60g Primaloft, but it is close. The shell fabrics used are more air permeable too, so that might have something to do with it.

Primaloft 約莫同Coreloft 差不多. 上面講Alpha 80g 約等於 60g Primaloft. 即係75 折. 呢件野話有125g. 打個75折, 約93g. 未有Atom AR 咁暖, 接近啦. 但係佢貴過Atom AR 喎呢件...
你諗住慳錢既, 而係諗住日本旅行著, 香港低過10度着(或者好似呢幾日香港天氣啦), 買Kappa Hoody 係抵既. 不過Kappa Hoody 香港12度以上着會熱死你.
最尾買左atom lt

Thx 巴打
巴打
呢幾日香港天氣你著邊件
利申 超級怕凍 呢幾日體感溫度10度
點睇呢件 The North Face Men's Trevail Outdoor Jacket

https://www.amazon.co.uk/North-Face-Trevail-Outdoor-Jacket/dp/B01NBYV32V/ref=cts_sp_1_vtp

如果買唔到上面個年, 買下面個件又點睇
The North Face MEN'S THERMOBALL™ HOODIE
https://www.thenorthface.com/shop/mens-thermoball-hoodie

我自己一定要有帽既, 有少少怕凍, 主要係4,5度到12-13度既情況下著
你地買褸會預大一個碼 著多件

定岩岩好FIT身型
睇你用法嘅姐,真係單一件褸就夠晒你真係可以買fit size , 但除非你好多件,如果唔係總要留d彈性比自己呱?
取個中庸之道 係咪AR實際啲

凍可以裡面再著 又唔會話太熱
我呢星期係著 Nuclei Ar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞