羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
有冇人知鐘sir到有冇番atom lt hoody xs
THANKS
嘩~個款咁長既
我過幾日去好日山莊望下先 另外,巴打知唔知好日山莊個價抵唔抵買,如果啱價位可以即刻扑鎚
今日去門市問..全線無貨
online shop又全部售罄
仲有無其他好介紹 貴多少少都OK
呢個價買返ice breaker/smartwool都得
有冇巴絲有d平平地既選擇?

btw呢度完全係Arcteryx討論帖
黑椒汁
我有件 smartwool 250 圓領 幾好,滑劣劣唔吉肉
Arc’teryx
Delta LT Jacket
COVERT CARDIGAN

邊件正

定買R1, R2好
好日山莊唔覺特別平...你可以望下既....
http://www.overlander.com.hk/tc/product/details?code=0021101430

overlander 做緊減價. 800 fill 羽絨, 件野364gram, 應該都夠暖.
中層保暖用? 直接 atom lt 啦又薄又暖
我諗再起個topic 既話, 我會寫 "羽絨/風褸/旅行用品討論[2]Arcteryx,Montbell,Rab"

我睇左好幾件Northface, 好多羽絨郁下都成1000gram 重.... 輕身個d 就無Windproof.

Columbia 就連官方 website 都無寫每件褸係有幾重..........係完全無information.

我諗我唔係專登講Arcteryx... 我諗我係崇優...........
想問下3 in1果款適用溫度大概係幾多?
巴打點睇descente 啲褸?

btw 有無打底衫介紹,想買columbia omni heat嘅打底但好貴,有無其他平啲又保暖嘅

兩月去白川鄉我諗會零度以下,點著先暖
大部分3 in 1 個d 都唔會特別暖, 個d 俾你滑雪/行山用多. 高熱量用. 我諗幾度都實work 既.

反而下邊個件, 有開箱文. 日本仔北海道recommend.

http://sims-lab.com/archives/161026down-jacket.html
descente d 褸好靚. 不過全部無spec. 完全唔知裡面裝左d 咩. 係日本就滑雪褸好出名. 但係無spec 我完全唔知將佢點分類, 似時裝多過功能服.

Columbia Omni heat 既打底衫, 你搵個生日既同你去香港d 專門店, 問佢係咪download 佢地個app 就有7折. 計番3百幾蚊. 我早2個禮拜就係咁買左件.

不過佢d base layer 預你真係完美體型咁制, 全部緊身....
https://www.sportsauthority.jp/ec/sp-auth/display/item/?di=1010600

我係呢件,係香港而家著普通底衫加短袖都夠頂,但驚去到日本唔夠頂
除咗columbia 仲有冇其他平啲介紹
因為columbia 真係貴貴地,但columbia嗰件係咪真係勁到無邊幾間廠比得上?
外型唔緊要啦,都係拎黎打底
第一次去咁凍嘅地方,無咩意識要點著先夠暖
點解呢到全部都係雀仔,冇人講mammut ?我自己著Eiger exreme覺得好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞