羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
呢幾日就咁著件底衫(唔係保暖嗰啲)+ 厚小小嘅衛衣再加件atom lt都夠頂 係對手同頭吹到凍啲
我同你掉轉, 著保暖底衫 加波衫, 唔再習慣著衛衣了.
我覺得輕身好啲,我都係著咗ATOM AR先發現原來咁輕身咁薄都可以保暖
之前著啲又厚又重既褸,入商場除褸真係好撚煩
我頂到負10度 不過都睇你出面件雪褸
正路就baselayer加件衛衣再雪褸
夜晚驚凍可以帶多件zipup 放locker
記得baselayer吸汗

想搵呢件 有沒巴打知邊度有
Atom lt 同 proton lt分別左於邊度㗎
atom lt: weather resistant強d
proton lt: 透氣強d
Patagonia Men's Hyper Puff™ Hoody - 有100g HyperDAS 人做羽絨. 約莫係Atom AR 既暖度. 即係 0 - 12 度適用. 防風冼水. 不過物料唔係用Goretex, 係用Pertex Quantum. 件衫重524gram, $USD 299

Patagonia Men's Hyper Puff™ Parka - 同上面件Hoody 一樣全件都有100g HyperDAS 人做羽絨 . 防風冼水. -10 到 5 度適用. 而且, 係前身, 背脊位置係再多100g HyperDAS 人做羽絨 , 即係圍住個身都係double 暖過上面件hoody. 應該係同Kappa Hoody 同級或略高於. 不過件野重 800gram. 而且呢款Parka, 淨係出左上一季, 今季就無再係官網有出現, 得番賣jacket 既地方有貨尾. 但係, Kappa hoody 既級數, 而價錢只係 $349 USD....

所以, hoody 係肯定唔會頂到 -10 度. 下面件Parka 就得. 不過, 似得番貨尾, 唔係好多地方有.
大家著邊件base layer?
想問下有無人係trekkin買過野?
信唔信得過?
上季嘅褸都知 樓主真心勁
其實香港著atom ar行入商場/上車嗰陣會唔會有d熱?

定還是beta sl入面再著件抓毛會好d

atom ar過一排暖番應該都唔多岩著?

有冇人可以比較一下?係咪應該係兩套著法黎?
我諗住買件extra warm 唔滑雪嘅時候用,滑雪我有sub zero base layer, atom ar 同beta lt
睇架車焗唔焗同熱唔熱咋.

出面7度, 車廂20 度. 實要除.
基本上係2個暖度既衣著. Atom AR 係肯定暖過beta SL + Fleece 好多. 之前有巴打先講係東京0 度着Atom AR 剛剛夠暖. 問題係現時呢幾日, 係咪beta sl + 件fleece 就頂到? 我自己就肯定唔得.
我家陣就底衫+衛衣+抓毛,朝早同夜晚會比風吹到縮下縮下,中午又岩岩好

諗緊淨係加件擋風既定換走件抓毛用atom ar好
師兄邊到有得買sub zero base layer?
Atom ar真係只有買貴冇買錯,又凍又落雨都冇問題
買左LT有少少後悔當初唔加多幾舊上AR

但我又諗LT好似百搭少少 我指香港天氣
沙木尼
而家唔知仲有冇七折
我成日形住Atom AR 好薄咁,我著上去件衫好似鬆泡泡咁
睇你怕唔怕凍, 唔怕既買件防風褸, 裡面著fleece. 不過好肯定係無風之下, 同你現時情況唔會有分別. Atom ar 就一件搞掂佢, fleece 都唔洗著
試細一個size 睇下點
blackfriday 買過 係耐左d 同運費貴
但有d計埋運費都仲平過其他網
滑雪唔會著羽絨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞