羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
如果東京遊走呢?上山我再作打算

一,二月東京平均都係十度左右
水樽, 襪,手套,冷帽,耳罩, 毛巾之類D 配件野囉
我加左件R1就已經暖笠笠
巴打有冇推薦
最好有埋防水因爲英國成日落雨
感謝
Black Friday 買左 Atom LT
講真,呢兩日只短TEE 加佢真係唔夠暖。
要著厚少少長袖衛衣,Atom LT , 外加件秋天褸擋風先夠。

件Atom 保暖係好得,入室內會有d 熱tim
結論係首先自身夠暖,外加擋風就無問題。
唔好買米芝連褸啦
比得呢d 價買件好款d
8月都登左頂
其實凍就唔係話好凍,係大風同會落雨
我都同朋友講返,最重要係全身加鞋要防水,防風。
衣著要夠輕,基本上山腳開始上到頂覺凍就加衫。
山腳28度,黃昏到山小屋10度左右
半夜登頂等日出時,得返1, 2度加大風。
沿路落山又開始要逐件衫除。
我就著緊AR, 入面得件長袖底衫+ SHIRT衫...
夠晒了....
點解會又coreloft又goosedown
大家講到ATOM LT咁堅,又唔擁腫又暖,搞到我心郁郁想入返件
我登頂個晚又係落大雨,條褲冇防水
講開褲,有無長/短快乾褲推介?
主要都係香港行山同出街著

長褲唔知有無jogger pants款,唔係防水但褲管太闊無乜用咁
試就旺角沙木尼, IFC. 平就香港要搵啦, 沙木尼vip 有折. 最平一定係上網買. 轉運番hk
約550~600
Atom AR 一定夠暖, 就咁東京遊走的話
羽絨又要防水既係極貴. 頂盡係冼水, 即係頂到15~30分鐘到既雨. 夠做的話就google Kappa Hoody Women.

你要又防水又羽絨, 用得咁既錢我建議你買把遮算...
注意, Atom AR 同 Atom LT 係2 件唔同既褸黎.....上面既comment 有人講緊Atom LT, 有人講緊 Atom AR...
或者羽絨外著多件防水褸囉
今日食野唔小心滴咗啲汁落去件atom lt 度,想問下點洗好?要拎去乾洗?
咩漬
黎緊1月廿幾會去東京
想問下有咩牌子羽絨係靚啲 唔係米芝蓮款 又岩個天氣 budget 大概兩三千都ok
本來諗過買件防水外套再加件uniqlo 薄羽絨係底 但又怕唔夠暖 大家有咩推薦? 我係絲黎
http://www.outnorth.com/haglofs/essens-iii-down-hood-women-s#BlueFoxMagnetite
絲打睇吓呢件,個款唔錯,800fill,香港可以去Protrek or Haglöfs專門店試
女裝 Atom AR

https://arcteryx.com/ec/en/shop/womens/Atom-AR-Hoody

要防風冼水的話

https://arcteryx.com/us/en/shop/womens/sylva-parka

我頭先剛剛先發現, 原來女裝Kappa Hoody 比呢件叫SYLVA PARKA WOMEN'S 代替左. same spec, 平d 仲要lady 長身款.

自己睇番呢個post 第二頁d online shop 搵
有冇人個鐘sir到有冇番atom lt hoody xs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞