羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
日本0-10度

3000 budget

入面會著heattech+普通長袖衫

要 Kappy 定係 atom lt + fleece eg Patagonia R2好
日本-10 to 10度

有2日喺富士山嗰邊 上網睇-7至1度

3000 budget

入面會著heattech+普通長袖衫

要 Kappy 定係 atom lt + fleece eg Patagonia R2好
你低過10度無論你點撘配, Atom LT 唔會夠暖. Atom LT 兩邊入風. 上個post 先有巴打講著去東京, 4~5 度咁上下, 佢裡面著多3件衫都唔夠暖.

你0度以上可以諗Atom AR. 你落到負10 的話...

Kappa hoody
Rab Photon X jacket
Prema Frost Parka [不是 light 個件]
Cerium SV
唔好意思,最後都係買左我條link果件

因為有機會著黎返工,個面應該硬正d

650fp同800fp差幾多我真係唔知 ,overlaner有得換,等星期2如果真係唔多夠既話可能會拎返去換

同樣既羽絨重量下, clo value 越高就越暖. 你應該係香港唔會感受到太大分別, until 你去d 低過 5 度既地方, 可能先會睇到差距.
http://www.montbell.com.hk/product/details/0021128340
依件點睇?
同beta lt比如何?
平一半
其實你香港著Goretex 風褸, 又唔係爬山個d, 你搵到邊到有最平, 而又係Gore tex 2 layer面既, 都實夠做. 香港基本上無乜地方或者活動係會俾你用得晒Goretex 風褸既用途. 功能上你唔會用得到晒.

係睇你鍾意邊個款only. 其他所有野, 就算有分別, 好似Beta LT 有個function 叫 StormHood 咁,
係for 你攀山用. 你會唔會着住佢帶頭盔丫?
montbell係日本買平勁多...
下星期終於凍 可以測試下件atom ar 的能力,好期待下星期
Atom ar同kappy 我驚香港正價買完冇機會再著
我見okinawa aeon 間montbell 冇得tax refund...
香港冬天大部份時間都係15度左右. 久不久有一星期跌落10度. 大部份時間係12~ 17 度中間遊走.

但係你去旅行的話, 好似日本咁, 郁下都single digit 既溫度. 呢幾日大阪都係得1度. 北海道就更家唔洗講, 長期負度數.

咁點會有一件褸, 係會俾你香港著唔熱, 但係去旅行又會咁神奇夠暖?

無呢樣野架老闆.
三月我諗你去長野個邊可能仲有得玩既...其他地方肯定窄.

https://www.jalan.net/theme/ski/nagano/16_a/

我自己上次係大阪既天王寺, 個度有間montbell 專門店係近鐵百貨附近. 有tax return.
Proton LT 咪兩邊都唔入風?
而且Atom同Proton 好似差不多??

等我搵下香港有冇地方平啲買到kappa 應付嚟緊去旅行

再bf買返atom lt香港著先

唔該晒朝偉巴打
想買黑色風褸係香港著多
Budget1000蚊到有冇咩推介
Patagonia houdini jacket
第2頁有巴打介紹
https://www.aigle.com.hk/windflake-gd-5470

想問下Aigle呢件點解會咁貴
門市試過 着上身好slim

Proton 系列用Coreloft Continous, 同普通Coreloft 唔太一樣. 係俾高運動量活動用, 透氣高. 不過有風之下, 亦因為透氣無咁暖. 用途唔同
想問下如果去-5 度至-10度, 著對salomon xa pro 3d gtx 夠唔夠? 諗緊呢對係香港去行山都可以著
定係應該買對高d先夠 ? Salomon Quest 4D 2 GTX?
淨係Aigle 個名都2K....加上羽絨 , 再Goretex 全防水.... 點會唔貴...

不過講到明係滑雪褸, 肯定唔會勁暖防止over heat. 預你高運動量用...
我個人認為第一對夠做
爬完成篇文 我見無乜人講Aigle
請問有無邊度買可以平啲
門市都係得9折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞