羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
light版冇 gore tex
overlander
師兄有冇其他推介,因為男裝得黑色和藍色,想要其他色
買左件atom lt M碼,番屋企試多兩試感覺上長左d,只係剪左牌冇出過街
有冇巴打岩
tg: @qwekk24
因為講防風有好多款都好過佢
所以買得多數都因為款

btw P記最好
如果加件nano air 會唔會好小許。 定一定要加件kappa hoody , rab photon x jacket 又會唔會好d 巴打你會有咩推介
我會推介Nano Puff or Micro Puff
暖過nano air

Base layer就 Thermal Weight Crew
怕凍就加多件 Crosstrek , 夠曬暖
https://www.outdoorgearlab.com/reviews/clothing-mens/insulated-jacket/patagonia-nano-air-hoody

Nano-Air Hoody (Warmth: 6)
Atom LT Hoody (Warmth: 7)
Atom AR Hoody (Warmth: 9)

一定要加件kappa hoody , rab photon x jacket
我諗你要首先查番追極光 , 你去個度係講緊幾多度.

2016年12月尾, 我去左芬蘭追極光. 最凍負15度. 當時我既裝備係

Kappa Hoody, Mizuno 厚手保暖內衣, 沙木尼買既厚身保暖內褲, Montbell 羽絨雪褲, montbell 頭笠, cashmere 頸巾, Burton 厚身手套, 普通去街厚身hoodie, columbia 耳笠, 負20度適用厚襪, Vans 雪鞋一對.

kappa hoody , rab photon x jacket 係最基本, 但係唔止咁少....
留意到primaloft 有down blend , 係比全synthetic再暖d ?
north face 有冇話邊件三合一既料暖 d?
有D 係係易出汗位用化纖, 咁就唔會因為濕左而唔暖
2月去青森 上網睇大約-10-0度左右
想問吓THORIUM AR 加件防水防風褸頂唔頂到?
呢個牌子一定要試 我有幾件
褸著到XS同S Tee著S 恤XS都大
咁仆街嘅
勉強夠掛, 你thorium ar 裡面著件fleece 啦.
montebell 我暫時都係覺得Perma frost 系列最好, 因為有Goretex windstopper.
勉強
因為未去過低過0度既地方 唔太清楚
咁你推介點著好? 預3000蚊 可以點執
3000 好好洗. Kappa Hoody 或 Rab Photo X Jacket + Uniqlo Heat tec Extra 保暖內衣 + 耳笠 http://www.overlander.com.hk/tc/product/details?code=79021583 + 對手套 http://www.overlander.com.hk/tc/product/details?code=07705851
thx bro
Patagonia D fleece 真心無敵
不過化纖羽絨同雀仔無得比
想問下去關西滑雪 面果浸著件 BETA SL HYBRID JACKET 入面打多件抓毛底 夠唔夠頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞