羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
想入件light
moosejaw依家7折 但我2月2號飛 係咪已經買唔切

香港買arcteryx/rab邊度最平
佢有啲款有Asia fit,不過得好少
我試過佢件Keb Eco-Shell XS,一定要入面着衫先撐得起件褸,個size同Haglöfs嘅S差唔多大細
$1900 個件上個月尾
永安有黑色賣$1400 再減$100 即刻買左
番工襯suit 都一流
一月頭有日得8度 仲要落住雨
我住粉嶺早上得 5, 6度
著佢加 恤衫 + 普通heatech
格肋底會出汗
件野100% 防雨加冼水面, 勁正
我覺得係咪要極保暖呢, 係好睇個人.
其實勁厚果種DOWN. 好多時候係香港用唔著.一熱D,除左呢件, 入面又得返D 薄衫.

反而中等既DOWN , 加減衣物既自由度大D, 一來多D配搭, 二來靈活性高.

另外講晒GORE-TEX, 香港天氣又係浪費佢一半.濕度太高以致FUNCTION唔晒. 一濕,入面D汗就好難散出黎.

要講下. 早幾年好興MOUNTAIN HARD CORE FLEECE . 同事買左真係好後悔, 實在實在太熱同太重了.
如果去冰島, 最多-10 度, 唔睇$, 巴打會建議邊件?
goretex D 褸會唔會幾年就打柴?
camosun 同 fission sv 就防埋水, 不過見你話kappa hoody落雪 windstopper+DWR 都夠 @@
2016年12月尾, 我去左芬蘭追極光. 最凍負15度. 當時我既裝備係

Kappa Hoody, Mizuno 厚手保暖內衣, 沙木尼買既厚身保暖內褲, Montbell 羽絨雪褲, montbell 頭笠, cashmere 頸巾, Burton 厚身手套, 普通去街厚身hoodie, columbia 耳笠, 負20度適用厚襪, Vans 雪鞋一對.

最尾係對鞋唔得, 長期企係雪地上睇極光凍到痛隻腳. 其他夠暖, 帶左Atom LT 諗住做middle layer 都無著過
想問下FL個定位係同SL Hybird,LT有咩分別?
我見FL幾少人講
haglofs d size好slim下,有見lim iii size S , 薄薄咁但空間仲少過atom lt (有少少厚度) , 肥d都舐嘢。
從未見過,係日牌嚟?
Patagonia 相反, 我著XS.
唔知佢唔同褸款嘅size有冇分別,我之前係試Spitz Jacket
邊間永安?
想睇下仲有冇
肯定趕唔切.

香港買Rab 的話, 去http://www.reecho.hk/zh/shop_location/main/

Arcteryx 要平既Atom AR 我真係唔知, 睇下有無其他高手答到你
我都係聽上面巴打講先知呢個日本牌子, 日本制係靚仔既, 唯一個website 係無講裡面d 羽絨 係咩料, 唔知靜態下頂到幾度. 件野係似行山滑雪用
巴打覺得LT/AR去到咩價位就應該要入手?
暫時見到1600/2200
美國black friday 入手價係 $181 usd/ $ 210 usd 再加100 hkd 運費

而家應該唔會有咁平
連永安都有
巴打就正執到平貨 上網會邊度買平d
尼緊3月去okinawa, 係唔係果到買montbell 平D? 諗住到時買定哂
定係overlander , 我可以借到vip 卡用, 不過唔知幾多折
鞋ge 話timberland 黃boot得唔得?
30% off 岩size 岩色都可以入手啦
日本買會平d. 鞋我諗要搵對似樣既防水行山跑步鞋會穩陣d. 好似merrell 呀, addidas terrex 系列個d
thanks 巴打
Montbell 羽絨雪褲有冇邊隻好介紹?
我見佢都有好多款
發夢聽人講有幾個折,朋友就8折
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞