羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
係, Atom LT 的話, 正常身型, M. 肥d 既, 要L.
有冇邊件係全年都著到?
諗住貴買平著
香港夏天好難着hard shell,太濕太焗,夏天一入冷氣房,shell又唔夠暖,唯一係當雨褸長放背囊
香港有無邊道有得試size啊
鐘意就買
依件賣款多過功能

香港一定夠做
但夠唔夠好睇你自己。。
早排我都係衛衣+ Cloud Ridge 擋下風
追下post喇,睇幾版都已經知,唔洗下下伸手。
呢條功能算好, 防風fleece, 唔落雨香港大部份時間好夠用
我睇左陣 website, 其實羽絨的話我無心水. d 款我麻麻地. Hard shell 的話, 佢好似有d color 有做sale, 仲要係Goretex 面. 我覺得抵丫. 你當雨衣用係無問題.

我同上面個巴打諗法一樣, hardshell 係香港既作用係似雨衣only. 香港秋天唔會大風到凍, 好多時直頭熱, 冬天就實要有件羽絨先夠暖. 最少我就咁hardshell 係香港冬天係攪唔掂. 咁我基於懶既原因, 我會選擇一件過Insulation jacket 帶防風質料. 咁我唔洗著2 件, 要middle layer 再加個shell.
仲有邊度有Atom AR賣
ifc得剩翻大碼
29號去上海,依家外國網買黎唔黎得切?
想問下巴打 3月去蘇格蘭 仲會去追下極光 我有件sprayway 既gore tex風褸 base layer 應該加咩好
想買件fleece, 手短腳短, 係咪montbell 較好?

試過Klattermusen xs 恤衫好fit, 褸就個袖長左d
最後買左MONTBELL PERMAFROST DOWN PARKA
希望有買貴冇買錯
巴打咩身型?我想買Klättermusen 啲fleece好耐,但又未知佢啲size點
佢fleece 正?
佢d 褸size 係北歐人先fit, 手長腳長
但衫就ok, fleece 唔清楚
其實我都唔知正唔正,睇款覺得幾靚想買咁大把
你2 件Perma frost Light parka 同Perma Frost Parka 都試過上身? 覺得點2件分別?
我估呢排係俾人掃晒d Atom LT 同Atom AR....
極光都講緊-10度以下最小..........

你無番件大羽絨, 你上面講個d 風樓同base layer 個作用係零喎...
mr porter 買左件atom ar 橙紅色 二千蚊
同樣係試最大嘅XL

light嗰件着上去係緊過唔light嗰件 感覺幾輕 都算薄但睇上去好似腫過唔light嗰件

唔light就厚啲重啲 但唔係差好遠 鬆身啲

保暖度差幾遠就唔知 喺香港室內試兩件都咁熱

兩件個外層布料質感唔同 light版粗糙啲 睇落好似透氣啲 唔light就光滑嘅

如果唔係light版緊得濟應該會買light
用佐幾日送到?
16 買19 送到
巴打 係邊到買
老老實實uniqlp 件特價249 coat 好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞