羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike

有件咁嘅jacket, 面頭係G-1000防水布, 內裏係polyester lining,早兩日落下濕濕著多件冷衫係底都夠暖
件衫嘅夠防風,頸位保護得好,心口兩個袋位高度恰到好處,我揹咗背囊扣埋胸帶唔會頂,衫身透氣位仲可以伸入去拎內層衫腰間袋嘅嘢,拉鍊扣有兩個,冬天喺戶外屙尿唔使吓吓開晒門襟,cutting唔錯,佢頂帽其實設計都好好,巴打你喺屋企試吓戴,索好晒啲鬆緊適度繩,成頂帽會貼晒塊面,喺外國冰天雪地一流
2k筆直

平時淨係著heattech +薄t

有咩風褸推介

arcteryx上網睇好多款 唔識揀
Keb Jacket $2700,Arc’teryx SV 七千幾喎
以香港定價比較
哦,你講呢件係Keb Eco-Shell,香港就賣$4500,因為仲有件叫Keb Jacket,成日混淆
理論上你唔係去滑雪, 齋牛仔褲都得. 驚凍既Uniqlo 整條百靚蚊heattec 保暖內褲, 實夠
你講緊幾度著, 邊個城市, 咩用途?
但牛仔褲唔防風
你去個度實夠....信我. heattec 虧佬褲夠頂, 我驚你係大阪著直頭出汗.
咁我過到去唔夠暖先係u記買,thank you 巴打解答
其實下個月月頭去驚凍到仆街姐,未試過冬季去旅行無咩概念
2k筆直

平時淨係著heattech +薄t

有咩風褸推介

arcteryx上網睇好多款 唔識揀
你講緊幾度著, 邊個城市, 咩用途?

香港著多 因為本身冇咩好既褸

所以襯呢排凍買返件

唔洗太厚
你地件衫下擺會唔會好緊
我拉左拉鍊,下面嗰段要推返上少少先舒服
我唔會,巴打不如試吓女裝?女裝下擺闊啲,可能會舒服啲
其實ATOM LT,KAPPA HOODIE 呢D 入唔入得洗衣機?

如果下個POST有無位可以溫馨提示下有關呢D褸清潔方法?
終於有貨 但可惜無細碼
想買都買唔到 矮拎得167
Care
---------------
Machine wash in cold water on a gentle cycle
Do not bleach
Tumble dry on low heat on a delicate setting
Do not iron
Do not wring
Do not dry clean
女裝cutting不了
你有無去試下碼.............我唔知佢係Asian size 定鬼佬size...
去專門店試下先......有時唔可以用高度去決定S/M/L
我都係呢個高度...D人多數話要S碼, 但我覺得有D細....M碼會舒服D....
我搵到件唔洗要賣腎, 先會又保到暖, 又waterproof 既 Jacket. 只係 $350 USD.

Mammut Chamuera HS Thermo Hooded Parka - Men's

- Insulation[body] 150g, [sleeves] 120g
- DryTech offers waterproof breathable performance
- 895 gram 重量

https://www.backcountry.com/mammut-chamuera-hs-thermo-hooded-parka-mens?skid=MAM00WN-GRA-S&ti=UExQIEJyYW5kOk1hbW11dCBNZW4ncyBKYWNrZXRzOjE6NzoxMDAwMDAyMTlfYmMtbWVucy1qYWNrZXRz

咁當然咁平, 實會有d 原因. 單憑 insulation 150g 黎講, 係等同Arcteryx Kappa hoody 水平. 咁不過, 個description 裡面, 無講過呢隻Insulation 係乜野黎. 無名既. 咁我當同d 大廠既人做羽絨打個8折, 都有Atom AR 水平.

防水物料當然唔會係Goretex. 用既係DryTech. 咁都叫Waterproof 丫. 同件野好重下. 將價就貨. Tight budget 而真係要waterproof 又暖既, 可以諗下.
潮偉巴
想問下如果係香港買係咪會貴好多

因為唔識搞轉運d野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞