羽絨/風褸/戶外用品討論[1] (Arcteryx,Columbia,NorthFace..etc)

1001 回覆
24 Like 2 Dislike
Google DryVent, d comment 麻麻. 我真係唔知. Goretex Windstopper d 褸係貴, 不過真係work 囉
有件Beta SL size S有冇人岩
TG: @kk28649
evo又減價,beta lt $272,atom lt $136
有無link
https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101513

想請教下呢件係咪應該都頂到-5度咁上下??
因為見佢都有650 fill 又有返咁上下重
不過見佢好似唔係咁易收埋 有啲1516
GORE-TEX® Pro + N40p-X face fabric佢寫 windproof, 咁同Goretex Windstopper 有冇分別
再勁d , 防水防風. Windstopper 只係防風
邊巴打知唔知度有North Face羽絨平
見咁多人講atom lt 但我自己覺得係香港宜宜既天氣著會焗左少少
推介多個選擇俾大家
香港宜家呢d天氣我著得最多係呢件

p記既houdini jacket
佢防風好好 入面著件長袖t shirt/恤衫就岩岩好 最正係好似紙咁薄 一d都唔會覺得焗
仲可以pack到以下既size 又細又輕

基本上我都會長放係袋 好方便 大風 自己著又得 借俾人著又得
補充多少少 之前black friday好似見過四百幾五百有一件
atom lt打insulated jacket
你講呢d似風褸

利申:有atom lt亦有件lim iii
係 可以俾多個選擇大家
感覺風褸係香港著到既機會多d
我睇法係兩樣出場機會差不多,我個人偏怕熱,有時覺得涼涼地,著件lim iii又會覺得焗
樓主有冇試過 Patagonia
呢個牌子啲嘢好似幾正

我知好野, 比如Patagonia Nano Air 都係Atom LT 水平. 不過佢價錢同Atom LT 一樣...

個款就咁樣......咁同Atom LT 價錢一樣的話....咁我會揀Atom LT.

Patagonia d 料係絕對好野. 不過d 款我真係麻麻地. 好似上面個圖咁.
Canada Goose 大家點睇? 除左貴之外
樓主點解咁熟
香港着唔到囉. 太暖. 東京/大阪著我都嫌太暖. 同佢真係好重, 又壓縮唔到擺落背囊.
因為我好鍾意冬天旅行, 由其係去落雪既地方. 我夏天由5月中-10月係完全唔去旅行. 我有一年8月去過大阪之後, 我打死都唔會再係夏天去旅行. 我個次係大阪係去左7日, 我要落Uniqlo 買多7件底衫替換. 一日濕2件.

咁因為我鍾意冬天旅行, 我變左好鍾意睇羽絨, 保暖內衣, 手套, 頸巾, 保暖褲個d 野. 睇得多, 自然會買得多. 中伏得多就自然會認真咁研究, 要搵d 冬天旅行著既野, 要輕, 要塞得落細背囊, 要頂到雪, 頂到小量雨. 要頂到-10度而唔係米之蓮雪人咁肥. 咁所以咪會乜都會睇....
我想問Montbell 1101501 剩係係香港著嘅話會唔會太厚 定係 Atom Lt好? 本身個人怕熱 冬天通常入面都係一件hoodie Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞